U većoj gusanoj posudi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje i pancetu (ako ju koristite). Miješajte otprilike minutu dok panceta ne počne cvrčati. Dodajte luk i češnjak te pirjajte 5 do 8 minuta dok luk ne postane staklast. Dodajte koncentrat rajčice i kuhajte, često miješajući, otprilike 5 minuta. Koncentrat rajčice bi vam trebao malčice potamniti. Dodajte vino i kuhajte 3 minute, povremeno miješajući, dok otprilike pola vina ne ispari. Dok miješate, povremeno s rubova sastružite smeđe dijelove.
Dodajte rajčice, izmiješajte kako bi se sastojci sjedinili, napunite konzervu vodom i ulijte tu vodu u posudu u kojoj kuhate. Umak zakuhajte na srednje jakoj vatri.
Odvojite otprilike 100 g leće, trebat će vam za posluživanje, a preostalu leću dodajte umaku. Smanjite vatru i krčkajte, povremeno miješajući, 25 do 30 minuta dok se svi okusi ne prožmu, a umak se lagano zgusne. Sklonite s vatre te odvojite pola umaka kojeg ćete štapnim mikserom pretvoriti u pire. Umiješajte nazad u umak kojeg ste ostavili u posudi. Posolite i popaprite te, do posluživanja, umak održavajte toplim.
Skuhajte tjesteninu koju minutu kraće od uputa na pakiranju kako vam ne bi ispala u potpunosti al dente. Ocijedite, ali sačuvajte nešto vode od kuhanja te prebacite tjesteninu u umak. Dodajte maslac i otprilike 120 ml prethodno sačuvane vode od kuhanja. Kuhajte, često miješajući, dodajući po potrebi još vode od kuhanja tijesta, otprilike minutu dok se umak ne zgusne.
Razdijelite tjesteninu na zdjelice te ju nadjenite prethodno sačuvanom lećom i pospite parmezanom.