Bolonjez od leće

Vrijeme pripremePriprema
35min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Bolonjez od leće by Shutterstock Shutterstock
Bolonjez može biti jednako ukusan ako se priprema i bez mesa. U ovoj smo verziji koristili kuhanu leću, rajčicu i vino kao glavne sastojke. Poslužili smo uz špagete, no vi koristite tjesteninu po izboru.

Sastojci

Broj porcija
4
2 žliceekstra djevičanskog maslinovog ulja
60 gpancete ili slanine, fino nasjeckane (po želji)
1 veća glavica luka, fino nasjeckana
4 češnja češnjaka, fino nasjeckana
2 žlicekoncentrata rajčice
120 mlcrvenog vina ili suhog bijelog vina
1 konzervaod 800 g nasjeckanih rajčica
450 gkuhane leće
450 gtjestenine po izboru
30 gmaslaca narezanog na kockice
Naribani parmezan (za posluživanje, po želji)

Priprema

1 Kuhajte

U većoj gusanoj posudi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje i pancetu (ako ju koristite). Miješajte otprilike minutu dok panceta ne počne cvrčati. Dodajte luk i češnjak te pirjajte 5 do 8 minuta dok luk ne postane staklast. Dodajte koncentrat rajčice i kuhajte, često miješajući, otprilike 5 minuta. Koncentrat rajčice bi vam trebao malčice potamniti. Dodajte vino i kuhajte 3 minute, povremeno miješajući, dok otprilike pola vina ne ispari. Dok miješate, povremeno s rubova sastružite smeđe dijelove.


2 Dodajte rajčice

Dodajte rajčice, izmiješajte kako bi se sastojci sjedinili, napunite konzervu vodom i ulijte tu vodu u posudu u kojoj kuhate. Umak zakuhajte na srednje jakoj vatri. 


3 Krčkajte

Odvojite otprilike 100 g leće, trebat će vam za posluživanje, a preostalu leću dodajte umaku. Smanjite vatru i krčkajte, povremeno miješajući, 25 do 30 minuta dok se svi okusi ne prožmu, a umak se lagano zgusne. Sklonite s vatre te odvojite pola umaka kojeg ćete štapnim mikserom pretvoriti u pire. Umiješajte nazad u umak kojeg ste ostavili u posudi. Posolite i popaprite te, do posluživanja, umak održavajte toplim.


4 Skuhajte tjesteninu

Skuhajte tjesteninu koju minutu kraće od uputa na pakiranju kako vam ne bi ispala u potpunosti al dente. Ocijedite, ali sačuvajte nešto vode od kuhanja te prebacite tjesteninu u umak. Dodajte maslac i otprilike 120 ml prethodno sačuvane vode od kuhanja. Kuhajte, često miješajući, dodajući po potrebi još vode od kuhanja tijesta, otprilike minutu dok se umak ne zgusne.


5 Poslužite

Razdijelite tjesteninu na zdjelice te ju nadjenite prethodno sačuvanom lećom i pospite parmezanom. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.