Vojnički grah

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 10min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Vojnički grah by Shutterstock Shutterstock

Omiljeno jelo koje mnogi obožavaju, a u grah po želji možete dodati i suho meso, kobasice ili slaninu.

Sastojci

Broj porcija
4
500 ggraha
češnjaka
1mrkva
100 gmasti ili ulja
1 žlicamljevene crvene paprike
1 listlovora
1suha paprika
peršinov list
sol i papar

Priprema

1 Namočite grah

Grah namočite u hladnu vodu, pazite da je dovoljno vode kako ju ne bi svu upio i ostao suh. Držite ga na hladnom mjestu oko sat vremena.


2 Kuhajte grah

Ocijedite vodu u kojoj se namakao grah, prelijte hladnom vodom i kuhajte 10-15 minuta, zatim ocijedite vodu i zalijte vrućom vodom da se natopi. Dodajte pola sitno nasjeckanog luka i pustite da kuha uz povremeno dolijevanje vrele vode.


3 Pržite

Na polovicu vruće masnoće dodajte ostatak sitno nasjeckanog luka i mrkvu narezanu na sitne kockice ili naribanu, te sve zajedno pržite dok blago ne porumeni. Kad je grah napola kuhan, dodajte mu prženi luk i mrkvu, suhu papriku prethodno dva sata namočenu u hladnoj vodi i list lovora.


4 Napravite zapršku

Zagrijte preostalu masnoću, dodajte brašno i pržite dok lagano ne porumeni. Kad brašno porumeni, ugasite vatru i odmah dodajte sitno nasjeckani češnjak i mljevenu papriku i sve dobro promiješajte.


5 Kuhajte do kraja

Kad grah omekša, dodajte jelu, posolite i pržite s pripremljenom zaprškom, uz stalno miješanje. Kuhajte još 20-30 minuta, ugasite vatru, dodajte mljevenu papriku, sitno sjeckani peršin, probajte i po potrebi dosolite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.