Grah namočite u hladnu vodu, pazite da je dovoljno vode kako ju ne bi svu upio i ostao suh. Držite ga na hladnom mjestu oko sat vremena.
Ocijedite vodu u kojoj se namakao grah, prelijte hladnom vodom i kuhajte 10-15 minuta, zatim ocijedite vodu i zalijte vrućom vodom da se natopi. Dodajte pola sitno nasjeckanog luka i pustite da kuha uz povremeno dolijevanje vrele vode.
Na polovicu vruće masnoće dodajte ostatak sitno nasjeckanog luka i mrkvu narezanu na sitne kockice ili naribanu, te sve zajedno pržite dok blago ne porumeni. Kad je grah napola kuhan, dodajte mu prženi luk i mrkvu, suhu papriku prethodno dva sata namočenu u hladnoj vodi i list lovora.
Zagrijte preostalu masnoću, dodajte brašno i pržite dok lagano ne porumeni. Kad brašno porumeni, ugasite vatru i odmah dodajte sitno nasjeckani češnjak i mljevenu papriku i sve dobro promiješajte.
Kad grah omekša, dodajte jelu, posolite i pržite s pripremljenom zaprškom, uz stalno miješanje. Kuhajte još 20-30 minuta, ugasite vatru, dodajte mljevenu papriku, sitno sjeckani peršin, probajte i po potrebi dosolite.