Brioche burger peciva

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
4h
KompliciranostTežina
Cijena
Brioche burger peciva by Aleksandar Vrhovec Aleksandar Vrhovec

Ako ste u potrazi za savršenim, mekanim i lagano slatkastim brioche burger pecivima, idealne za smash burgere, klasične burgere, cheeseburgere ili sendviče, na pravom ste mjestu. U nastavku donosimo recept koji je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelio naš čitatelj Aleksandar Vrhovec.


Sastojci

Broj porcija
5

Tangzhong (kuhano tijesto)

20 gbrašna tip 550
27 mlvode
60 mlmlijeka

Kvas

120 mlmlijeka
9 gsuhog kvasca

Tijesto

320 gbrašna tip 550
35 gšećera
7 gsoli
1jaje
1žumanjak
42 gmaslaca sobne temperature

Za premazivanje

1jaje + 1 žlica mlijeka
sezam za posipanje (po želji)

Priprema

1 Napravite kuhano tijesto

Sve zajedno promiješajte u lončiću, stavite na srednje jaku vatru i miješajte dok ne postane kao gusta krema (oko 2–3 min). Maknite s vatre, pustite da se ohladi na sobnu temperaturu (možete i staviti u hladnjak da ubrzate proces).


2 Napravite kvas

U manjoj posudi zagrijte 120 ml mlijeka na oko 35°C – da bude toplo, ali ne vruće na dodir. U mlijeko umiješajte 9 g suhog kvasca. Pustite da odstoji 5–10 minuta dok se ne zapjeni. To znači da je kvasac aktiviran.


3 Zamijesite tijesto

Pomiješajte brašno, sol, šećer, jaja i mliječnu smjesu s kvascem te postupno tangzhong. Mijesite 5–10 minuta (ručno ili mikserom s kukom) dok tijesto ne postane glatko.


4 Dodajte maslac

Postupno umiješajte omekšali maslac i mijesite još 5–10 minuta dok se sve ne poveže u glatko, elastično tijesto. Ne bi smjelo biti jako ljepljivo.


5 Ostavite da se diže

Pokrijte tijesto i ostavite ga da se diže 90 minuta, ili dok se ne udvostruči.


6 Oblikujte peciva

Tijesto podijelite na 5 jednakih dijelova (oko 140 grama svaki). Oblikujte kuglice i lagano spljoštite rukom da dobiju oblik burger peciva. Peciva položite na lim obložen papirom za pečenje, pokrijte i pustite da odstoje 90 minuta. Trebaju se lijepo napuhnuti.


7 Premažite i ispecite

Premažite razmućenim jajetom s malo mlijeka i pospite sezamom po želji.


Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C 15–18 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđi.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.