Naan - indijski kruh

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Naan - indijski kruh by Adriana Drljo Adriana Drljo
Naan - indijski kruh by Adriana Drljo Adriana Drljo
Naan - indijski kruh by Adriana Drljo Adriana Drljo
Naan - indijski kruh by Adriana Drljo Adriana Drljo

Naan je vrsta mekog, tankog kruha koji potječe iz Indije i vrlo je popularan u kuhinjama južne Azije, ali i na Bliskom istoku i u srednjoj Aziji.


Priprema se od bijelog (pšeničnog) brašna, kvasca ili praška za pecivo, jogurta i vode, a tradicionalno se peče u posebnoj glinenoj peći koja se zove tandoor, na vrlo visokoj temperaturi. Upravo zbog tog načina pečenja naan ima prepoznatljivu mekanu, ali i lagano hrskavu teksturu te blago zadimljeni okus.


Možete ga napraviti i vi i ispeći na tavici, a recept za ovaj slasni, tanki kruh koji ide uz razna jela podijelila je naša čitateljica Adriana Drljo u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? - ona ga je poslužila uz chili con carne.

Sastojci

Broj porcija
10
500 gglatkog brašna
3 žlicesuncokretovog ulja
2 žlicemaslinovog ulja
1 žličicasoli
200 gsvježeg kvasca
100 mljogurta
170 mltople vode

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga da odstoji pola sata na toplom.


2 Napravite loptice

Tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i od njega napravite loptice težine 100 g. Kada napravite loptice, pokrijte ih i ostavite da odstoje 20 minuta.


3 Formirajte lepinje

Loptice razvaljajte u krug veličine tave i premažite ih smjesom maslinovog i suncokretovog ulja (u omjeru pola-pola).


4 Ispecite

Pecite ih u zagrijanoj tavi po par minuta s jedne i druge strane i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.