Hladna juha od krastavaca

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
0h
Ukupno vrijemeUkupno
10min
KompliciranostTežina
Cijena
Hladna juha od krastavaca
Hladna juha od krastavaca by Shutterstock Shutterstock
Ova je juha savršena za dane kada se preznojimo i od same pomisli na štednjak. Aromatična je, glatko klizi nepcem, a orasi joj daju mrvicu hrskavosti. Brza je, laka i jednostavna za pripremiti.

Sastojci

Broj porcija
4
500 g2 krastavca (oko ukupno), oguljena
2male glavice luka ili mlada luka, narezana na manje komade
1češanj češnjaka
60 goraha, grubo usitnjenih
400 mlobičnog jogurta
120 mlmlaćenice
2 žlicemaslinovog ulja
1 žlicasoka od limuna
Pola žličice soli
Prstohvat bijelog papra
Pola šalice drobljenog leda

Priprema

1 Pripremite krastavce

Krastavcima odstranite dio s košticama i narezati na manje komade.


2 Miksajte ostale sastojke

Luk, češnjak, orahe, jogurt, mlaćenicu, maslinovo ulje i sok od limuna miješajte u mikseru do željene konzistencije.


3 Dodajte krastavce

Dodajte krastavce, sol i papar, kratko miješajte dok juha ne postane ujednačeno glatka.


4 Dodajte kockice leda

Kocke leda stavite u vrećicu, omotajte kuhinjskom krpom i zdrobite led tučkom za meso. Led dodajte juhi i odmah poslužiti.




*Zamjena za mlaćenicu:


U 1 mjernu šalicu stavite jednu žlicu octa ili limunovog soka i prelijte hladnim mlijekom do vrha šalice, ostaviti da odstoji 5 minuta i koristite prema receptu.


Laka preporuka: juhu možete pripremiti nekoliko sati ranije, dobro je rashladiti u frižideru, zatim poslužiti s drobljenim ledom.