U većoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte ga dok ne postane staklast, otprilike 5 minuta.
Dodajte češnjak, kratko promiješajte i pirjajte još 30 sekundi, pazeći da ne zagori.
Umiješajte rižu, miješajući je oko 1-2 minute dok ne postane blago prozirna. Ulijte bijelo vino i miješajte dok ne ispari.
Dodajte rajčice koje ste prethodno ogulili i nasjeckali, kao i koncentrat rajčice. Dobro promiješajte i začinite po ukusu sa solju i paprom.
Započnite dodavati vrući temeljac - po jednu kutlaču, uz stalno miješanje. Sljedeću kutlaču dodajte tek kada se prethodna gotovo potpuno upije.
Nastavite dodavati temeljac i miješati otprilike 18-20 minuta, dok riža ne postane al dente.
Kad je rižoto kuhan, maknite ga s vatre i umiješajte maslac i ribani parmezan. Poklopite i ostavite da odstoji 2 minute kako bi se svi okusi povezali.
Po želji, pospite svježim bosiljkom ili peršinom i poslužite toplo.