U tavi, na srednje jakoj vatri i malo ulja pirjajte sitno isjeckani luk.
Nakon pet do sedam minuta, nakon što je luk omekšao, dodajte rižu i uz konstantno miješanje, tostirajte rižu dok ne postane staklasta, oko 2 minute.
Nakon toga ulijte vino i uz povremeno miješanje, pričekajte dok se gotovo u potpunosti ne reducira.
Kad je vino isparilo, ulijte 4/5 vrućeg povrtnog temeljca, te uz povremeno miješanje, kuhajte 10 minuta, na srednje jakoj vatri.
Dodajte gljive i pire od muškatne tikve, te zalijte s ostatkom povrtnog temeljca. Začinite solju i paprom, te miješajte povremeno dok se riža ne skuha. Otprilike 5 – 10 minuta, ovisno o riži. Arborio riža se okvirno kuha oko 18 minuta.
Rižoto poslužite vruć, u dubokim tanjurima, uz malo svježeg vlasca ili peršina.