Poriluku uklonite zelene vrhove koji su suhi, prerežite ga uzdužno na pola pa opet svaku tu polovicu uzdužno na pola. Nasjeckajte na komadiće. Operite i ocijedite. Pripazite da isperete sve mrvice zemlje koje se znaju naći između listova poriluka.
Dinstajte poriluk na zagrijanom maslinovom ulju par minuta, dodajte rižu i kratko je propržite.
Dodajte kurkumu, promiješajte pa dodajte dio vrućeg temeljca ili vode ako nemate temeljca, samo pripazite koliko je temeljac slan ili neslan pa prema tome odredite koliko ćete soli dodati rižotu. Posolite i popaprite.
Kuhajte 25 do 30 minuta na laganoj vatri uz stalno miješanje i podlijevanje i nemojte se bojati tekućine. To će sve riža upiti, a bolje da je rižoto kremastiji, nikako ne suh.
Kad je rižoto kuhan (nemojte prekuhati rižu), ugasite i umiješajte maslac. Jedite dok je toplo.