Domaći kečap

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
3h + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Domaći kečap by Shutterstock Shutterstock

Pravo je vrijeme da pripremite najpoznatiji umak na svijetu - kečap.

Sastojci

Broj porcija
10
0,5 kgluka
0,5 kgcrvenih paprika
4 režnjačešnjaka
500 mljabučnog octa
400 gsmeđeg šećera
2 žlicesoli
1 žličicapapra
Napomena: Osnovna količina je za 2.5 litre kečapa.

Priprema

1Pripremite povrće

Rajčice ogulite, očistite od sjemenki i krupno narežite. Luk ogulite i krupno narežite. Paprike operite, očistite od sjemenki i narežite na kockice. Češnjak očistite i narežite na ploške.


2Stavite kuhati

U veći lonac stavite sve sastojke osim rajčica. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne provrije. Smanjite vatru i kuhajte, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša.


3Dodajte rajčice

Dodajte rajčice i pojačajte temperaturu. Kada provrije, vatru smanjite i kuhajte miješajući dok se smjesa ne zgusne, oko 30 minuta.


4Izmiksajte

Uklonite s vatre i izmiksajte štapnim mikserom.


5Nastavite kuhati

Lonac vratite na vatru i uz često miješanje kuhajte na srednjoj vatri dok se smjesa jako ne zgusne i ispari višak tekućine, otprilike 2 - 2,5 sata.


6Ulijte u staklenke

Kuhani kečap ulijte u pripremljene sterilizirane vruće staklenke. Napunjene staklenke stavite u kipuću vodu na 15 minuta.


7Ohladite ih

Napunjene staklenke izvadite na čiste kuhinjske krpe, ostavite da se hlade 24 sata. Pohranite na suhom, hladnom i tamnom mjestu.

Napomena

Provjerite je li kečap kuhan na način da žličicu smjese stavite na tanjur: kuhan je ako se iz smjese ne cijedi tekućina.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.