Kolač od jabuka s cimetom, grožđicama i orasima

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
55min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Kolač od jabuka s cimetom, grožđicama i orasima by Shutterstock Shutterstock

Ništa ne miriše na dom kao svježe pečen kolač od jabuka. Ovaj klasik spaja sočnost ribanih jabuka, aromu cimeta, hrskavost oraha i slatkoću grožđica u savršenom balansu. Kolač je jednostavan za pripremu, a opet dovoljno poseban da ga s ponosom poslužite i gostima.

Sastojci

Broj porcija
10
400 gjabuka
200 gšećera
3jaja
150 mlulja
200 gglatkog brašna
100 gmljevenih ili sjeckanih oraha
100 ggrožđica
1prašak za pecivo
1 žličicacimeta
1 prstohvatsoli
malo maslaca i brašna za kalup

Priprema

1 Pripremite kalup

Namažite okrugli kalup (promjera 24–26 cm) s maslacem i pospite ga brašnom ili obložite papirom za pečenje.


2 Pripremite jabuke

Ogulite jabuke, naribajte ih na krupno i lagano ocijedite višak soka.


3 Napravite smjesu s jabukama

U većoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Polako dodajte ulje, a zatim umiješajte ribane jabuke.


4 Pomiješajte suhe sastojke

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i cimet. Dodajte suhe sastojke u smjesu s jajima.


5 Dodajte orahe i grožđice

Umiješajte orahe i grožđice. Lagano promiješajte da se sve sjedini.


6 Ispecite

Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 45–55 minuta, dok čačkalica ne izađe suha.


7 Poslužite

Ohladite kolač, narežite ga na trokute i poslužite uz kavu ili čaj. Možete ga ukrasiti šećerom u prahu ili dodatnim orasima na vrhu.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.