Galette s jabukama i cimetom

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Galette s jabukama i cimetom by Shutterstock Shutterstock

Pravi jesenski klasik, iako ga volimo tijekom cijele godine.

Sastojci

Broj porcija
6

Tijesto

200 gglatkog brašna
100 gmaslaca
2 žlicešećera
1 prstohvatsoli
4 žlicehladne vode

Nadjev

3veće jabuke
2 žlicesmeđeg šećera
1 žličicacimeta
Sok pola limuna
Malo maslaca preko jabuka prije pečenja

Priprema

1 Zamijesite tijesto

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i prstohvat soli. Dodajte hladni maslac i rukama utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.


Zatim dodajte hladnu vodu, žlicu po žlicu, dok ne dobijete kompaktno, ali mekano tijesto. Oblikujte kuglu, zamotajte je u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 15 minuta.


2 Pripremite nadjev

Ogulite jabuke, narežite ih na tanke ploške i stavite u zdjelu. Dodajte smeđi šećer, cimet i sok limuna pa lagano promiješajte da se ploške oblože začinima. Ostavite da kratko odstoji dok razvaljate tijesto.


3 Oblikujte galette

Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u krug debljine oko pola centimetra. Ne mora biti savršeno – rustikalni izgled je poželjan. Premjestite razvaljano tijesto na papir za pečenje.


Po sredini rasporedite jabuke, ostavljajući 4–5 cm ruba. Rubove tijesta lagano preklopite preko jabuka.


Ako želite dodatnu sočnost i okus, preko jabuka možete staviti nekoliko listića maslaca.


4 Ispecite pitu

Zagrijte pećnicu na 190 °C (gornji i donji grijač). Galette pecite 35–40 minuta, dok tijesto ne postane zlatno i hrskavo, a jabuke mekane i lagano karamelizirane. Ostavite je da se malo ohladi prije posluživanja.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.