Kremasta kajgana

Vrijeme pripremePriprema
2min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
5min
Ukupno vrijemeUkupno
7min
KompliciranostTežina
Cijena
Kremasta kajgana by Shutterstock Shutterstock

Recept za najkremastiju kajganu, kakva se poslužuje u najboljim svjetskim restoranima.

Sastojci

Broj porcija
1
2jaja
1 žlicamaslaca
sol i papar po ukusu
malo mlijeka ili vrhnja (opcionalno)

Priprema

1 Umutite jaja

Razbijte jaja u manju zdjelu i dobro ih umutite pjenjačom ili vilicom dok ne dobijete jednoličnu smjesu – bez vidljivih tragova bjelanjka. Po želji dodajte žličicu mlijeka ili vrhnja za dodatnu mekoću.


2 Zagrijte tavu na laganoj vatri

Uzmite tavu s neljepljivom podlogom i stavite je na najnižu moguću temperaturu. Ne dodajte masnoću još – cilj je da jaja krenu zgušnjavati polako, a ne pržiti.


3 Polako kuhajte jaja

Ulijte jaja u suhu tavu i neprestano miješajte silikonskom špatulom ili drvenom kuhačom. Miješajte lagano i ravnomjerno, stružući dno kako se jaja ne bi zalijepila. Budite strpljivi – treba 5 do 8 minuta.


4 Maknite s vatre dok su još mekana

Kad jaja postanu kremasta i zgusnuta, ali još uvijek blago tekuća (poput mekanog pudinga), maknite tavu s vatre. Kajgana će nastaviti kuhanje i van izvora topline.


5 Umiješajte hladan maslac

Dodajte kockicu hladnog maslaca i miješajte dok se potpuno ne otopi. Maslac će zaustaviti kuhanje i dati kajgani svilenkastu teksturu i puni okus.


6 Začinite i poslužite

Na kraju dodajte sol i svježe mljeveni papar po ukusu. Poslužite odmah, idealno na tostu, uz avokado, rajčicu, losos ili što god vam je pri ruci.

Ako želiš, mogu ti složiti i dodatke poput varijacija (s gljivama, sirom, začinskim biljem) – samo reci!

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.