Mramorni jogurt kolač

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Mramorni jogurt kolač by Shutterstock Shutterstock

Volite jednostavne, domaće kolače koji uvijek uspijevaju? Onda je ovaj mramorni jogurt kolač idealan izbor za vas. Jogurt mu daje mekoću i sočnost, dok se kombinacija svijetle i tamne smjese pretvara u prepoznatljiv mramorni uzorak koji izgleda prekrasno kada se kolač nareže. Priprema je brza, a rezultat je ukusan kolač koji će obožavati svi ukućani.

Sastojci

Broj porcija
12

Biskvit

3jaja
180 gšećera
200 mltekućeg jogurta
120 mlulja
1vanilin šećer
250 gglatkog brašna
1prašak za pecivo

Tamni dio

2 žlicekakaa
3 žlicemlijeka (po potrebi)

Priprema

1 Pripremite kalup

Kalup za kruh (25–30 cm) obložite papirom za pečenje ili ga premažite maslacem i posipajte brašnom.


2 Izradite osnovni biskvit

Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta. Dodajte jogurt i ulje te kratko promiješajte.


3 Dodajte suhe sastojke

Prosijte brašno i prašak za pecivo te sve sjedinite u glatku smjesu.


4 Razdijelite smjesu

Smjesu podijelite na dva jednaka dijela. U jedan dio dodajte kakao i mlijeko pa dobro izmiješajte. Ako je pregusto, dodajte još malo mlijeka.


5 Ulijte u kalup

U kalup naizmjenično ulijevajte svijetlu i tamnu smjesu. Nožem lagano povucite nekoliko linija kroz smjesu kako biste stvorili efekt mramora.


6 Ispecite

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C (gornji i donji grijač) 45 minuta. Kolač je gotov kad čačkalica izađe čista.


7 Ohladite i poslužite

Ostavite kolač da se ohladi 10 minuta u kalupu, a zatim ga izvadite na rešetku. Narežite kada se potpuno ohladi.

Napomena

Ako želite još intenzivniji okus čokolade, u tamni dio dodajte žlicu otopljene tamne čokolade. Možete dodati i malo naribane korice limuna u svijetlu smjesu za svježiji okus.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.