Tagliatelle al ragù alla Bolognese

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h 40min
Ukupno vrijemeUkupno
3h
KompliciranostTežina
Cijena
Tagliatelle al ragù alla Bolognese by youtube
Tagliatelle al ragù alla Bolognese by Shutterstock Shutterstock
Ragù alla Bolognese tradicionalno se radi s govedinom ili, u nekim slučajevima, kombinacijom svinjetine i govedine. Pored mesa glavni sastojci su još i vino, pasirane ili svježe rajčice, povrće i začini. Nezaobilazni je naravno i svježe ribani sir Parmigiano - Reggiano.

Sastojci

Broj porcija
4
3 žlicemaslinovog ulja
300 ggrubo mljevene govedine
150 gsitno nasjeckane nedimljene pancete
50 gsitno nasjeckane mrkve
50 gsitno nasjeckanog celera
50 gfino nasjeckanog luka
300 gpasirane rajčice ili oguljenih rajčica
Goveđi ili pileći temeljac po potrebi
240 mlmlijeka
120 mlcrvenog vina
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu
120 gslatkog vrhnja (po želji)

Priprema

1Pržite

Počnite s topljenjem i prženjem pancete u tavi s debljim dnom na srednje jakoj vatri. Pržite dok se sva masnoća ne otopi, zatim dodajte maslinovo ulje ili maslac, mrkvu, celer i luk. Pirjajte povrće 10 do 15 minuta ili dok ne omekša.


2Ulijte vino

Dodajte mljevenu govedinu, pojačajte vatru te često miješajte. Kada meso dobije boju, tj. kada dobro posmeđi, ulijte vino i miješajte dok ono u potpunosti ne ispari.


3Ostavite da krčka

Umiješajte pasiranu rajčicu ili oguljene rajčice, djelomično poklopite tavu i ostavite da krčka otprilike dva sata tijekom kojih možete povremeno dodati i temeljac po potrebi te povremeno miješati. 


4Začinite

Pred kraj kuhanja, kada meso već omekša, dodajte mlijeko kako biste razblažili kiselost rajčica. Posolite i popaprite po ukusu.


5Poslužite

U slučaju da uz umak poslužujete suhu tjesteninu umjesto svježih tagliatella, umaku dodajte 120 ml slatkog vrhnja kako bi bio kremastiji.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.