Lazanje od tikvica

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Lazanje od tikvica
Lazanje od tikvica
Lazanje od tikvica
Lazanje bez grižnje savjesti.

Sastojci

Broj porcija
12
3 većetikvice
400 gumaka od rajčice
1 veća glavica luka
500 gmljevenje puretine
250 gsvježeg sira
350 ggaude ( 100 g za posipanje)
1jaje
Sol
Papar

Priprema

Tikvice oprati, očistiti vrhove i narezati uzdužno na tanke ploške.
Posložiti sve na ubruse i posoliti da ispuste višak vode.
Na malo maslinovog ulja, popržiti glavicu luka dok se ne karamelizira.
Dodati umak od rajčice, začine, začinsko bilje i kratko kuhati dok se umak ne zgusne.
Mljeveno meso popržiti na malo maslinovog ulja, malo začiniti i popržiti dok ne ispari sva tekućina.
U mljeveno meso dodati većinu umaka od rajčice, ostavit samo 2 do 3 žlice sa strane.
250 gr. svježeg sira povezati sa jajetom, paprom i mljevenom gaudom i ostaviti sa strane.
Dno keramičke posude veličine 35×25 namazati sa ostatkom umaka od rajčice.
Slagati ploške tikvica.
Preko tikvica staviti polovicu mljevenog mesa.
Na mljeveno meso staviti polovinu mase od svježeg sira i naribati malo sira.
Postupak ponovo ponoviti i završiti sa redom ploški od tikvica.
Naribati jos malo sira i posipajte sitno sjeckan peršin.
Staviti peči u pećnicu koja je zagrijana na 180°C oko 45 min.
Vrijeme i temperaturu pečenja prilagodite vašoj pećnici jer nisu sve iste.
Gotovo je kad poprimi zlatnu boju i kad su tikvice omekšane.
Malo prohladiti i poslužiti.
Maja Kalaica
Maja Kalaica

Ključne riječi