Priprema
Tikvice oprati, očistiti vrhove i narezati uzdužno na tanke ploške.
Posložiti sve na ubruse i posoliti da ispuste višak vode.
Na malo maslinovog ulja, popržiti glavicu luka dok se ne karamelizira.
Dodati umak od rajčice, začine, začinsko bilje i kratko kuhati dok se umak ne zgusne.
Mljeveno meso popržiti na malo maslinovog ulja, malo začiniti i popržiti dok ne ispari sva tekućina.
U mljeveno meso dodati većinu umaka od rajčice, ostavit samo 2 do 3 žlice sa strane.
250 gr. svježeg sira povezati sa jajetom, paprom i mljevenom gaudom i ostaviti sa strane.
Dno keramičke posude veličine 35×25 namazati sa ostatkom umaka od rajčice.
Preko tikvica staviti polovicu mljevenog mesa.
Na mljeveno meso staviti polovinu mase od svježeg sira i naribati malo sira.
Postupak ponovo ponoviti i završiti sa redom ploški od tikvica.
Naribati jos malo sira i posipajte sitno sjeckan peršin.
Staviti peči u pećnicu koja je zagrijana na 180°C oko 45 min.
Vrijeme i temperaturu pečenja prilagodite vašoj pećnici jer nisu sve iste.
Gotovo je kad poprimi zlatnu boju i kad su tikvice omekšane.
Malo prohladiti i poslužiti.