U velikoj tavi, na jakoj vatri zagrijte polovicu ulja tako da je jako vruće, ali ne da se počne dimiti. Dodajte pola mesa narezanog na veće kockice i sa svih strana zapecite na vrelom ulju. Meso zatim izvadite iz tave i premjestite u vatrostalnu posudu.
U vatrostalnu posudu preko pečenog mesa rasporedite polovicu krumpira, polovicu mrkve, polovicu luka i polovicu poriluka.
U tavu dodajte ostatak ulja, pa ispecite ostatak mesa baš kao i prvi put. Meso zatim izvadite iz tave i stavite u vatrostalnu posudu na povrće.
Pokrijte preostalim krumpirom, preostalim lukom, preostalim porilukom i preostalom mrkvom.
U još vruću tavu dodajte brašno i dobro promiješajte da upije svu masnoću i sokove. Miješajte na laganoj vatri 3 minute.
U tavu postepeno ulijevajte temeljac i miješajte dok ne dobijete gusti umak bez grudica. Nemojte uliti sav temeljac, već samo onoliko koliko je potrebno da dobijete gusti umak bez grudica.
Ovaj umak zatim ulijte u vatrostalnu posudu preko mesa i povrća.
Dodajte preostali temeljac u vatrostalnu posudu. Vatrostalnu posudu zatim poklopite poklopcem ili dobro prekrijte aluminijskom folijom. Pecite 1 sat u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva.
Dodajte kupus (ako ga koristite), vratite poklopac i kuhajte još sat vremena. S vremena na vrijeme provjerite ima li dovoljno tekućine i ako je potrebno, gulaš podlijevajte s kipućom vodom. Meso i povrće trebaju uvijek biti prekriveni tekućinom. Ako vam je gulaš na kraju previše tekuć, uvijek ga možete kuhati još malo bez poklopca.
Začinite solju i paprom po ukusu. Poslužite vruće i uživajte.