Tradicionalni irski gulaš

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h
Ukupno vrijemeUkupno
2h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Tradicionalni irski gulaš by iStock iStock

Irski gulaš, "ballymaloe" ili "stobhach gaelach" kako se zove na gaelskom, tradicionalno sadrži komade janjetine ili ovčetine (manje meko meso od ovaca starijih od dvije godine), krumpir, luk i peršin. Često su vratne kosti, potkoljenice i slični komadi bili jedina osnova za ovo jelo. Ipak, ovi potencijalni otpaci bi nakon dva do tri sata krčkanja na otvorenoj vatri, uspjeli proizvesti dovoljno okusa da bi zadovoljili obilnu zdjelu gulaša.

Sastojci

Broj porcija
4
2 žliceulja
450 gjanjećih kotleta ili ovčetine, narezanih na veće kockice
900 gkrumpira
150 gmrkve, narezane na veće komade
230 gluka, nasjeckanog na veće komade
100 gporiluka, nasjeckanog
2 žlicebrašna
750 mlgoveđeg temeljca
3 listakupusa, sitno nasjeckanog (može se izostaviti)
sol
papar

Priprema

1Popržite dio mesa

U velikoj tavi, na jakoj vatri zagrijte polovicu ulja tako da je jako vruće, ali ne da se počne dimiti. Dodajte pola mesa narezanog na veće kockice i sa svih strana zapecite na vrelom ulju. Meso zatim izvadite iz tave i premjestite u vatrostalnu posudu.


2Prekrijte dijelom povrća

U vatrostalnu posudu preko pečenog mesa rasporedite polovicu krumpira, polovicu mrkve, polovicu luka i polovicu poriluka.


3Popržite ostatak mesa

U tavu dodajte ostatak ulja, pa ispecite ostatak mesa baš kao i prvi put. Meso zatim izvadite iz tave i stavite u vatrostalnu posudu na povrće.


Pokrijte preostalim krumpirom, preostalim lukom, preostalim porilukom i preostalom mrkvom.


4Popržite brašno

U još vruću tavu dodajte brašno i dobro promiješajte da upije svu masnoću i sokove. Miješajte na laganoj vatri 3 minute.


5Dodajte temeljac

U tavu postepeno ulijevajte temeljac i miješajte dok ne dobijete gusti umak bez grudica. Nemojte uliti sav temeljac, već samo onoliko koliko je potrebno da dobijete gusti umak bez grudica.


Ovaj umak zatim ulijte u vatrostalnu posudu preko mesa i povrća.


6Stavite peći u pećnicu

Dodajte preostali temeljac u vatrostalnu posudu. Vatrostalnu posudu zatim poklopite poklopcem ili dobro prekrijte aluminijskom folijom. Pecite 1 sat u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva.


7Dodajte kupus

Dodajte kupus (ako ga koristite), vratite poklopac i kuhajte još sat vremena. S vremena na vrijeme provjerite ima li dovoljno tekućine i ako je potrebno, gulaš podlijevajte s kipućom vodom. Meso i povrće trebaju uvijek biti prekriveni tekućinom. Ako vam je gulaš na kraju previše tekuć, uvijek ga možete kuhati još malo bez poklopca.


8Poslužite

Začinite solju i paprom po ukusu. Poslužite vruće i uživajte.









Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.