Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva C.
Stavite batat na lim za pečenje i prelijte maslinovim uljem. Posipajte sa soli, paprom i češnjakom u prahu. Batat pecite 20 do 25 minuta, dok ne omekša.
Dok se batat peče, napravite tijesto. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. U zdjelici umutite maslac, jogurt, jaje, žumanjak i ulje. Dodajte mokre sastojke suhim sastojcima i mijesite dok se ne formira tijesto. Ostavite tijesto da miruje 10 do 20 minuta.
Nakon šta se batata ispeče izvadite ga iz pećnice, ostavite kratko da se ohladi i ogulite. Još topli batat stavite u blender i miksajte dok ne dobijete gladak pire bez grudica. Prebacite batat u posudu i pomiješajte sa sirom.
Tijesto za pierogi podijelite na pola. Razvaljajte jednu polovicu vrlo tanko – oko 3 mm. Ne želite da se tijesto trga, ali želite da bude tanko. Okruglim rezačem (poput rezača za kekse ili čaše) izrezujte krugove iz tijesta. Stavite ih na list papira za pečenje te ponovite s drugom polovicom tijesta.
Uzmite otprilike 1 do 2 žličice nadjeva i stavite ga u središte svakog kruga. Ponovite s preostalim krugovima. Premažite rubove svakog komada tijesta vodom, a zatim ga preklopite i zatvorite, stvarajući pierogi oblik. Ako želite, možete pomoću vilice stisnuti rubove.
U ovom trenutku pieroge možete zamrznuti ili skuhati. Zamrznuti pierogiji mogu se čuvati oko 3 mjeseca u hermetički zatvorenoj vrećici. Da biste kuhali odmah ili iz zamrzivača, stavite lonac slane vode da zavrije. Kuhajte otprilike 5 do 6 pierogija, 3 do 5 minuta, odnosno dok ne isplivaju. Nakon što isplivaju, izvadite ih i ocijedite.
Kako bi pierogiji bili hrskavi izvana, zagrijte veliku tavu na umjerenoj vatri i dodajte maslac. Jednom kad počne poprimati smeđu boju, dodajte kuhani pierogije te ih pržite 1 do 2 minute sa svake strane dok ne postanu zlatne boje. Poslužite ih odmah s kiselim vrhnjem i vlascem.