Pierogi s batatom

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 25min
KompliciranostTežina
Cijena
Pierogi s batatom by Shutterstock Shutterstock
Pierogi je tjestenina poljske kuhinje fantastičnog okusa. Ovi pierogi punjeni su kremastim nadjevom od batata i sira te preliveni umakom od smeđeg maslaca, vlasca i kiselog vrhnja.

Sastojci

Broj porcija
4
2 batata, oguljena i narezana na kockice
1 žlicamaslinovog ulja
½ žličicesoli
½ žličicesvježe mljevenog papra
½ žličicečešnjaka u prahu
150 gfontina sira, naribanog (ili bilo kojeg drugog polumasnog sira)
270 gvišenamjenskog brašna
1 žličicasoli
1 žlicaneslanog maslaca, rastopljenog
1 šalicagrčkog jogurta
1jaje, veće
1žumanjak
1 žlicabiljnog ulja
4 žliceneslanog maslaca, za prženje pierogija
Grčki jogurt ili kiselo vrhnje za posluživanje
Svježe nasjeckani vlasac

Priprema

1 Pripremite pećnicu

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva C.


2 Ispecite batat

Stavite batat na lim za pečenje i prelijte maslinovim uljem. Posipajte sa soli, paprom i češnjakom u prahu. Batat pecite 20 do 25 minuta, dok ne omekša.


3 Napravite tijesto

Dok se batat peče, napravite tijesto. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. U zdjelici umutite maslac, jogurt, jaje, žumanjak i ulje. Dodajte mokre sastojke suhim sastojcima i mijesite dok se ne formira tijesto. Ostavite tijesto da miruje 10 do 20 minuta.


4 Pripremite nadjev

Nakon šta se batata ispeče izvadite ga iz pećnice, ostavite kratko da se ohladi i ogulite. Još topli batat stavite u blender i miksajte dok ne dobijete gladak pire bez grudica. Prebacite batat u posudu i pomiješajte sa sirom. 


5 Oblikujte tijesto

Tijesto za pierogi podijelite na pola. Razvaljajte jednu polovicu vrlo tanko – oko 3 mm. Ne želite da se tijesto trga, ali želite da bude tanko. Okruglim rezačem (poput rezača za kekse ili čaše) izrezujte krugove iz tijesta. Stavite ih na list papira za pečenje te ponovite s drugom polovicom tijesta.


6 Punite nadjevom

Uzmite otprilike 1 do 2 žličice nadjeva i stavite ga u središte svakog kruga. Ponovite s preostalim krugovima. Premažite rubove svakog komada tijesta vodom, a zatim ga preklopite i zatvorite, stvarajući pierogi oblik. Ako želite, možete pomoću vilice stisnuti rubove.


7 Kuhajte

U ovom trenutku pieroge možete zamrznuti ili skuhati. Zamrznuti pierogiji mogu se čuvati oko 3 mjeseca u hermetički zatvorenoj vrećici. Da biste kuhali odmah ili iz zamrzivača, stavite lonac slane vode da zavrije. Kuhajte otprilike 5 do 6 pierogija, 3 do 5 minuta, odnosno dok ne isplivaju. Nakon što isplivaju, izvadite ih i ocijedite.


8 Pržite

Kako bi pierogiji bili hrskavi izvana, zagrijte veliku tavu na umjerenoj vatri i dodajte maslac. Jednom kad počne poprimati smeđu boju, dodajte kuhani pierogije te ih pržite 1 do 2 minute sa svake strane dok ne postanu zlatne boje. Poslužite ih odmah s kiselim vrhnjem i vlascem.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.