Mileram torta

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 15min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 35min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Mileram torta by Shutterstock Shutterstock

Torta koja je jednostavna, lagana za pripremu, osvježavajuća i kremasta. Kao podloga koristi se klasično prhko tijesto, a za kremu vam treba mileram, puding od vanilije, šećer i mlijeko. Prelijte je šumskim voćem, borovnica ili karamelom i uživajte.

Sastojci

Broj porcija
16

Prhko tijesto

250 gglatkog brašna
1prašak za pecivo
Prstohvat soli
70 gšećera u prahu
1vanilin šećer
100 gmaslaca, sobne temperature
1jaje, razmućeno
2 žlicekiselog vrhnja

Krema

500 mlmlijeka
2 vrećice praška za puding od vanilije
150 gšećera
800 gmilerama

Preljev

500 gšumskog voća
1preljev za torte

Priprema

Prhko tijesto

1 Zamijesite tijesto

U veću zdjelu prosijte brašno i prašak za pecivo. Dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto. Mijesite nekoliko minuta dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.


2 Ohladite tijesto

Tijesto oblikujte u disk i umotajte u plastičnu foliju. Ostavite ga u frižideru 30 minuta.


3 Pripremite kalup

Kalup promjera 26 ili 28 cm premažite maslacem i pospite brašnom. Zagrijte pećnicu na 170 C.


4 Razvaljajte tijesto

Izvadite tijesto iz frižidera, uklonite foliju i razvaljajte ga u krug debljine oko 1 cm. Prebacite ga u kalup i rukama utisnite u dno i stijenke kalupa.

Krema

5 Pripremite kremu 

Ulijte 400 ml mlijeka u veći lonac i zagrijte. U srednjoj posudi sjedinite prašak za puding, šećer i 100 ml mlijeka. U posudu ulijte zagrijano mlijeko, kratko promiješajte i vratite u lonac u kojem ste zagrijavali mlijeko. Vratite na srednje jaku vatru i kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Skinite s vatre i u još vruć puding umiješajte mileram. Dobro promiješajte pazeći da ne ostanu grudice.


6 Ispecite

Izlijte kremu u kalup s tijestom i na kremu poslažite voće. Tortu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 70 minuta. 


7 Ohladite tortu

Pečenu tortu izvadite iz pećnice, stavite je na rešetku i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Torta će i nakon pečenja malo 'drhtati', ali ne brinite krema će se hlađenjem stegnuti. 

Preljev

8 Pripremite preljev

Pripremite preljev za torte prema uputama na omotu. Prelijte ga preko voća, pa tortu stavite u frižider da se potpuno ohladi. Ohlađenu tortu tankim nožićem odvojite od kalupa i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.

Ključne riječi