Juneći šnicli ala pašticada

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Juneći šnicli ala pašticada
U ekspres loncu sve je vrlo brzo gotovo, a pašticada - ili šnicli ala pašticada, koji zahtijevaju dugo kuhanje, idealni su za njega. Tim više što će svi sokovi od mesa i povrća ostati koncentrirani te jelu dati intenzivan okus.

Sastojci

Broj porcija
4
5junećih šnicla (od vratine)
2veća crvena luka
2mrkve
1manji komad korijena celera
4 češnjačešnjaka
4suhe šljive
4klinčića
3 listalovora
100 mlpasirane rajčice
500 mlcrnog kvalitetnog vina
Mlaz kvasine (vinskog octa)
1 žlicaoštrog brašna
Maslinovo ulje
Sol
Svježe mljeveni papar

Priprema

Na zagrijano maslinovo ulje u tavi naglo i kratko prepecite juneće šnicle, koje ste s jedne strane uvaljali u brašno, da se zatvore pore. Ubacite ih u ekspres lonac. Meso pecite u dvije - tri runde, ovisno o veličini tave i šnicla. Svaku rundu mesa posolite tek kad ju ubacite u lonac.
Na istoj masnoći (a po potrebi dodajte još maslinova ulja) posebno izdinstajte luk (posolite ga), a potom posebno i korjenasto povrće (mrkvu, korijen perina i korijen celera) te sve ubacite u lonac.
Zatim u lonac ubacite grubo usitnjeni češnjak, lovorov list, klinčiće, suhe šljive, pasiranu rajčicu, malo kvasine i vino, tako da prekrijete sadržaj lonca. Popaprite svježe mljevenim paprom.
Sve skuhajte (ovisno o ekspres loncu, kuha se otprilike 30 - 45 minuta, računajući i hlađenje lonca), a kad je gotovo, izvadite meso i listove lovora. Povrće i sokove u loncu izradite štapnim mikserom.
Zakuhajte još jednom kratko, do vrenja, provjerite okuse i po potrebi dodatno začinite (sol, papar, kvasina). Vratite meso u umak.
Poslužite uz tjesteninu, rižu, palentu sa sezonskom salatom i crnim vinom. Pospite i parmezanom.
U slast. :)