Sourdough kruh

Vrijeme pripremePriprema
4h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
4h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Sourdough kruh by Shutterstock Shutterstock

Izrada startera traje oko šest dana. Tada ste spremni za pečenje sourdough, odnosno kiselog kruha.

Sastojci

Broj porcija
6

Starter

40 gintegralnog pšeničnog brašna
40 gfiltrirane vode sobne temperature

Sourdough kruh

100 gstartera
500 gglatkog bijelog pšeničnog brašna
330 gvode sobne temperature
10 gsitne morske soli

Priprema

1 Napravite starter

U staklenku stavite integralno pšenično brašno i vodu i promiješajte. Poklopite poklopcem, ali nemojte zašarafiti kako bi starter imao zraka.


Ostavite u kuhinji na sobnoj temperaturi i oko staklenke u visini gdje završava mješavina raženog brašna i vode stavite kuhinjsku gumicu. Napravit ćete ovo svaki put kad ga nahranite da možete bolje pratiti kako raste.


2 Redovito ga hranite

Drugi dan ćete vidjeti kako je dobio mjehuriće i sad je vrijeme da ga nahranite. Umiješajte u smjesu u staklenci još 40 g integralnog pšeničnog brašna i 40 ml vode. Ostavite do idućeg dana, isto samo poklopljeno kao i ranije.

 

Treći dan odvojite polovicu smjese i bacite je - to je bitno jer će se tako preostala smjesa lakše hraniti. Umiješajte 40 g integralnog pšeničnog brašna i 40 g vode. Isto ponovite četvrti, peti i šesti dan. Sad ste spremni za pečenje sourdough kruha sa svojim starterom.


3 Brinite se o njemu i kad ne pečete kruh

Na dane kad ga ne koristite, morate baciti dio startera i nahraniti ga iznova s 40 g integralnog pšeničnog brašna i 40 ml vode.


4 Počnite s izradom sourdough kruha

Pomiješajte glatko bijelo pšenično brašno i vodu sobne temperature, pustite da mješavina odstoji 2 sata. Nakon toga dodajte starter i sve skupa premijesite. Napravite to svakih 15 minuta u 4 navrata, a onda ostavite da se tijesto odmori oko 45 minuta.


5 Preklapajte

Sad ga rastegnite u pravokutnik i složite kao pismo pa zarolajte. To opet napravite svakih 15 minuta u četiri navrata. Opet ga ostavite da se odmori 45 minuta u pobrašnjenoj zdjeli.


6 Oblikujte ga

Istresite ga na pobrašnjenu radnu plohu, oblikujte u štrucu i stavite u pobrašnjenu zdjelu, a najbolje pobrašnjenu košaru podstavljenu tkaninom.


7 Pustite da fermentira

Stavite košaru s oblikovanom štrucom u veliku najlonsku vrećicu i zavežite kraj tek toliko da unutra bude stabilna temperatura i nakon sat vremena stavite u hladnjak da hladno fermentira preko noći.


8 Ispecite

Upalite pećnicu neka se grije na 250 stupnjeva. U nju stavite vatrostalnu posudu za pečenje s poklopcem, primjerice gusanu poznatu kao Dutch Oven.


Premjestite fermentiranu štrucu sourdough tijesta na papir za pečenje, zarežite žiletom ili jako oštrim nožem i lagano prebacite u zagrijanu posudu za pečenje.


Poklopite i pecite oko pola sata, a onda još otklopljeno 15 do 20 minuta. Izvadite i pritom dobro pazite da si ne opečete prste, pustite kruh da se potpuno ohladi i režite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.