U staklenku stavite integralno pšenično brašno i vodu i promiješajte. Poklopite poklopcem, ali nemojte zašarafiti kako bi starter imao zraka.
Ostavite u kuhinji na sobnoj temperaturi i oko staklenke u visini gdje završava mješavina raženog brašna i vode stavite kuhinjsku gumicu. Napravit ćete ovo svaki put kad ga nahranite da možete bolje pratiti kako raste.
Drugi dan ćete vidjeti kako je dobio mjehuriće i sad je vrijeme da ga nahranite. Umiješajte u smjesu u staklenci još 40 g integralnog pšeničnog brašna i 40 ml vode. Ostavite do idućeg dana, isto samo poklopljeno kao i ranije.
Treći dan odvojite polovicu smjese i bacite je - to je bitno jer će se tako preostala smjesa lakše hraniti. Umiješajte 40 g integralnog pšeničnog brašna i 40 g vode. Isto ponovite četvrti, peti i šesti dan. Sad ste spremni za pečenje sourdough kruha sa svojim starterom.
Na dane kad ga ne koristite, morate baciti dio startera i nahraniti ga iznova s 40 g integralnog pšeničnog brašna i 40 ml vode.
Pomiješajte glatko bijelo pšenično brašno i vodu sobne temperature, pustite da mješavina odstoji 2 sata. Nakon toga dodajte starter i sve skupa premijesite. Napravite to svakih 15 minuta u 4 navrata, a onda ostavite da se tijesto odmori oko 45 minuta.
Sad ga rastegnite u pravokutnik i složite kao pismo pa zarolajte. To opet napravite svakih 15 minuta u četiri navrata. Opet ga ostavite da se odmori 45 minuta u pobrašnjenoj zdjeli.
Istresite ga na pobrašnjenu radnu plohu, oblikujte u štrucu i stavite u pobrašnjenu zdjelu, a najbolje pobrašnjenu košaru podstavljenu tkaninom.
Stavite košaru s oblikovanom štrucom u veliku najlonsku vrećicu i zavežite kraj tek toliko da unutra bude stabilna temperatura i nakon sat vremena stavite u hladnjak da hladno fermentira preko noći.
Upalite pećnicu neka se grije na 250 stupnjeva. U nju stavite vatrostalnu posudu za pečenje s poklopcem, primjerice gusanu poznatu kao Dutch Oven.
Premjestite fermentiranu štrucu sourdough tijesta na papir za pečenje, zarežite žiletom ili jako oštrim nožem i lagano prebacite u zagrijanu posudu za pečenje.
Poklopite i pecite oko pola sata, a onda još otklopljeno 15 do 20 minuta. Izvadite i pritom dobro pazite da si ne opečete prste, pustite kruh da se potpuno ohladi i režite.