Musaka od mesa i krumpira

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Musaka od mesa i krumpira by Shutterstock Shutterstock

Jelo koje je popularno već desetljećima, a iako je priprema malo duža - musaku možete složiti ranije i onda je peći taman prije ručka. Zasitna je i bogata pa će vam uz nju trebati samo malo zelene salate.

Sastojci

Broj porcija
6

Mesni sloj

3 žliceulja
600 gmiješanog mljevenog mesa
2crvena luka
3 režnjačešnjaka
sol
papar

Preljev

2jaja
250 mlmlijeka
sjeckanog svježeg peršina
sol
200 ggaude za posipati

Sloj od krumpira

1,2 kgvećih krumpira

Priprema

1 Pripremite krumpir

U slanoj vodi skuhajte krumpir u kori i ostavite da se ohladi. Ogulite ga.


2 Pripremite meso

Na ulju dinstajte luk da postane staklast, dodajte češnjak, kratko promiješajte pa ubacite meso.


Kad nakon 15ak minuta dinstanja uz stalno miješanje dobije boju sa svih strana posolite i popaprite pa maknite s vatre.


3 Napravite preljev

Jaja i mlijeko izmiješajte pjenjačom i dodajte svježi nasjeckani peršin. Posolite.


4 Složite i ispecite

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.


Dno vatrostalne posude (keramičke ili staklene) premažite s malo ulja, tek toliko da se krumpir ne zalijepi.


Sad trećinu krumpira kuhanog u kori narežite na ploške i stavite na dno kao prvi sloj musake.


Na to stavite polovicu mesa, pokrijte drugom trećinom kuhanog krumpira narezanog na ploške, stavite drugu polovicu mesa i završite sa slojem krumpira.


Prelijte pripremljenim preljevom od jaja i mlijeka, posipajte naribanom gaudom i stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 45 minuta.


Prije rezanja pustite da se musaka malo ohladi, 15 do 20 minuta.

Ana Korenic