U hladni lonac stavite narezani špek pa ga prepecite da pusti masnoću (ali nemojte prepržiti da bude tvrd).
Dodajte svinjsku mast i nasjeckani crveni luk. Posolite i dinstajte da se luk zastakli.
Ubacite češnjak narezan na listiće i kratko prodinstajte, tek toliko da pusti miris.
Sada dodajte ljuti ajvar, senf i cijele ukiseljene ljute feferone.
Kad se prodinsta, stavite fileke narezane na trakice.
Zalijte goveđim temeljcem pa dodajte slatku crvenu papriku, pasiranu rajčicu, lovor, graševinu, papar, iscijeđeni sok limuna i komad limuna kojeg ste iscijedili.
Kada zakipi, kuhajte još 30 do 45 minuta, ovisno koliko su blanširani fileki. Najbolje je da pred kraj kuhanja uzmete komadić fileka i probate je li dovoljno omekšao.
Sada u lonac idu krušne mrvice kako bi se jelo zgusnulo. Kuhajte špek fileke još 10 minuta uz stalno miješanje.
Poslužite toplo uz parmezan - ribani Grana Padano (16 mjeseci).