Bickovi špek-fileki

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Bickovi špek-fileki
Bickovi špek-fileki

Recept za špek fileke Ivice Kovačevića iz zagrebačkog restorana Bicko.

Sastojci

Broj porcija
4
1½ žličicesvinjske masti
250 gšpeka
600 gcrvenog luka
2 režnjačešnjaka
1,2 kgblanširanih junećih fileka
2lovorova lista
1 žlicaljutog ajvara
1 žlicaestragon senfa
1 lgoveđeg temeljca
100 mlpasirane rajčice (polpe)
130 mlgraševine ili sličnog kiselijeg vina
30 gkrušnih mrvica
2ukiseljena ljuta feferona
1½ žličiceslatke crvene paprike
sol, papar
Grada Padano za posluživanje

Priprema

1 Dinstajte špek i luk

U hladni lonac stavite narezani špek pa ga prepecite da pusti masnoću (ali nemojte prepržiti da bude tvrd).


Dodajte svinjsku mast i nasjeckani crveni luk. Posolite i dinstajte da se luk zastakli.


2 Dodajte češnjak

Ubacite češnjak narezan na listiće i kratko prodinstajte, tek toliko da pusti miris.


3 Dodajte ajvar, senf i feferone

Sada dodajte ljuti ajvar, senf i cijele ukiseljene ljute feferone.


4 Ubacite fileke

Kad se prodinsta, stavite fileke narezane na trakice.


5 Zalijte temeljcem i dodajte ostale sastojke

Zalijte goveđim temeljcem pa dodajte slatku crvenu papriku, pasiranu rajčicu, lovor, graševinu, papar, iscijeđeni sok limuna i komad limuna kojeg ste iscijedili.


6 Kuhajte

Kada zakipi, kuhajte još 30 do 45 minuta, ovisno koliko su blanširani fileki. Najbolje je da pred kraj kuhanja uzmete komadić fileka i probate je li dovoljno omekšao.


7 Dodajte krušne mrvice

Sada u lonac idu krušne mrvice kako bi se jelo zgusnulo. Kuhajte špek fileke još 10 minuta uz stalno miješanje.


8 Poslužite

Poslužite toplo uz parmezan - ribani Grana Padano (16 mjeseci).