Jogurt pita s borovnicama

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Jogurt pita s borovnicama by Shutterstock Shutterstock

Osvježavajuća, mekana i fina pita u koju možete ubaciti voće koje je u sezoni.

Sastojci

Broj porcija
12

Prhko tijesto

300 gglatkog brašna
200 gmaslaca
4žumanjka
1 vrećicapraška za pecivo

Nadjev

4bjelanjka
100 gšećera
1 žličicaekstrakta vanilije
400 gčvrstog jogurta
400 gkiselog vrhnja
50 goštrog brašna
250 gborovnica (svježih ili smrznutih)

Priprema

1 Napravite tijesto

Hladni maslac izmrvite u brašnu, dodajte žumanjke i prašak za pecivo i zamijesite prhko tvrđe tijesto.


Ostavite u hladnjaku oko 20 minuta dok radite nadjev.


2 Napravite nadjev

Bjelanjke istucite u snijeg i u to umiješajte ekstrakt vanilije, oštro brašno, čvrsti jogurt i kiselo vrhnje.


3 Složite pitu

Pećnicu upalite da se grije na 185 stupnjeva.


Polovicu prhkog tijesta razvaljajte ili ako vam je lakše prstima utisnite u nauljen i pobrašnjen lim za pečenje dimenzija otprilike 30 x 40 centimetara.


Na to izlijte nadjev i rasporedite borovnice pa naribajte preostalu polovicu tijesta.


4 Ispecite

Pecite oko 45 minuta. Za vrijeme pečenja će pita nabubriti, ali izravnat će se kad se ohladi. Tad je posipajte s malo šećera u prahu.