Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Kalup za kuglof dobro namastite i pobrašnite. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol. U manjoj posudi pomiješajte mlijeko i kiselo vrhnje.
Električnim mikserom na srednjoj brzini istucite maslac i šećer dok smjesa ne postane bijela i prozračna. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući nakon svakog dodavanja. Smanjite brzinu miksanja na najnižu i dodajte polovicu suhih sastojaka.
Ubacite tekuće sastojke, promiješajte te dodajte ostatak suhih. Miksajte kratko nakon dodavanja zadnjih sastojaka kako kolač ne bi bio gumen.
Izlijte tijesto u pripremljen kalup. Ubacite u pećnicu i pecite oko 55 minuta. Provjerite čačkalicom, ako izađe čista kolač je pečen, a ako na njoj ostane tijesta pecite još 5 minuta.
Izvadite iz pećnice i ostavite u kalupu 10 minuta. Pažljivo izvadite kuglof iz kalupa na rešetku i ostavite da se potpuno ohladi.
Čokoladu stavite u zdjelu otpornu na toplinu. U maloj posudi zagrijte vrhnje do vrenja. Prelijte čokoladu vrhnjem i ostavite da odstoji 2 minute. Dodajte maslac i miješajte dok ne postane glatko.
Ostavite da odstoji oko 5 minuta uz povremeno miješanje. Ohlađen kuglof prelijte čokoladnom glazurom i poslužite.