Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje i obložite ga papirom za pečenje. Izbušite vilicom nekoliko rupica u batatu i prebacite ih na pripremljen lim.
Ubacite lim u pećnicu i pecite batate najmanje 40 minuta dok ne omekšaju i koža počne izgledati naborano.
Izvadite pečeni batat iz pećnice i ostavite da se hladi 5 minuta. Još toplom batatu ogulite koru. Ostavite batat sa strane da se malo ohladi, oko 10 minuta. Pomoću preše za krumpir ili sitnog sira protisnite batata u pire.
U veliku zdjelu dodajte brašno i sol. Promiješajte i napravite udubinu u sredini brašna. Dodajte pire i umućeno jaje te zamijesite glatko i mekano tijesto.
Ukoliko vam je tijesto premekano (jer vaš batat sadrži veći postotak vode) dodajte još brašna. Od tijesta napravite kuglu i podijelite je na 4 jednaka dijela.
Dobro pobrašnite radnu površinu na kojoj ćete valjati njoke. Svaki komad tijesta razvaljajte u dugu kobasicu debljine otprilike jedan prst. Narežite tijesto na male jastučiće dužine 2 cm.
Svaki komad nježno bacite u malo brašna na radnu površinu kako biste bili sigurni da je suh. Po želji utisnite utore na svakom njoku pomoću ploče za njoke ili vilicom.
Zakuhajte veliki lonac posoljene vode. Ubacite polovinu njoka u vodu i kuhajte dok ne isplivaju, oko 2 minute. Ocijedite kuhane njoke i ponovite s ostatkom. Vodu od kuhanja sačuvajte, trebat će vam kasnije.
Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje i narezane gljive. Pecite gljive nekoliko minuta do zlatne boje. Kad su se gljive karamelizirale začinite ih soli i paprom. Izvadite gljive u zdjelu i držite toplima.
U istu tavu dodajte maslac i smanjite vatru. Ostavite maslac da se otopi i posmeđi uz povremeno miješanje. U smeđi maslac ubacite kuhane njoke i pecite dok ne postanu hrskavi.
Dodajte kadulju i gljive te kuhajte oko 2 minute. Na kraju dodajte sok od limuna i parmezan te poslužite.