Njoki od batata sa smeđim maslacem i gljivama

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Njoki od batata sa smeđim maslacem i gljivama by Shutterstock Shutterstock

Domaći njoki su jako jednostavni za pripremu. Krumpir smo zamijenili batatom i dobili ukusno jelo uz dodatak smeđeg maslaca i karameliziranih gljiva. Poslužite uz kozji sir ili naribani parmezan.

Sastojci

Broj porcija
6

Njoki

500 gbatata
250 goštrog brašna
1jaje
1 žličicasoli
brašno, za prašinu

Gljive

2 žlicemaslinovog ulja
250 gsmeđih i običnih šampinjona, nasjeckanih na četvrtine
10 listovakadulje
50 gmaslaca
ribani parmezan, za posluživanje

Priprema

Njoki

1 Ispecite batat

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje i obložite ga papirom za pečenje. Izbušite vilicom nekoliko rupica u batatu i prebacite ih na pripremljen lim.


Ubacite lim u pećnicu i pecite batate najmanje 40 minuta dok ne omekšaju i koža počne izgledati naborano.


2 Ogulite batat

Izvadite pečeni batat iz pećnice i ostavite da se hladi 5 minuta. Još toplom batatu ogulite koru. Ostavite batat sa strane da se malo ohladi, oko 10 minuta. Pomoću preše za krumpir ili sitnog sira protisnite batata u pire.


3 Zamijesite tijesto

U veliku zdjelu dodajte brašno i sol. Promiješajte i napravite udubinu u sredini brašna. Dodajte pire i umućeno jaje te zamijesite glatko i mekano tijesto.


Ukoliko vam je tijesto premekano (jer vaš batat sadrži veći postotak vode) dodajte još brašna. Od tijesta napravite kuglu i podijelite je na 4 jednaka dijela. 


4 Oblikujte njoke

Dobro pobrašnite radnu površinu na kojoj ćete valjati njoke. Svaki komad tijesta razvaljajte u dugu kobasicu debljine otprilike jedan prst. Narežite tijesto na male jastučiće dužine 2 cm.


Svaki komad nježno bacite u malo brašna na radnu površinu kako biste bili sigurni da je suh. Po želji utisnite utore na svakom njoku pomoću ploče za njoke ili vilicom. 


5 Skuhajte njoke

Zakuhajte veliki lonac posoljene vode. Ubacite polovinu njoka u vodu i kuhajte dok ne isplivaju, oko 2 minute. Ocijedite kuhane njoke i ponovite s ostatkom. Vodu od kuhanja sačuvajte, trebat će vam kasnije.

Gljive

6 Ispecite gljive

Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje i narezane gljive. Pecite gljive nekoliko minuta do zlatne boje. Kad su se gljive karamelizirale začinite ih soli i paprom. Izvadite gljive u zdjelu i držite toplima.


7 Pripremite smeđi maslac

U istu tavu dodajte maslac i smanjite vatru. Ostavite maslac da se otopi i posmeđi uz povremeno miješanje. U smeđi maslac ubacite kuhane njoke i pecite dok ne postanu hrskavi.


Dodajte kadulju i gljive te kuhajte oko 2 minute. Na kraju dodajte sok od limuna i parmezan te poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.