Bademe izmeljite u blenderu ili u mašinici za orahe. U blenderu također izmeljite lanene sjemenke dok se ne pretvore u prah.
Sve suhe sastojke, osim kakao praha i korice naranče povežite i stavite sa strane.
U drugoj posudi povežite jaja s ostalim mokrim sastojcima. Suhe sastojke dodajte u smjesu s jajima te im dodajte ulje i ocat.
Od dobivene smjese odvojite 30% u drugu posudu i tu dodajte kakao prah i koricu limuna.
Sada za kuglof imate bijelu i crnu smjesu, u bijelu dodajte višnje. Najbolje je koristiti silikonski kalup za kuglof kako bi spriječili da se kolač zalijepi za kalup.
Prije nego počnete slagati smjese u kalup upalite pećnicu da se zagrije na 175 stupnjeva.
Prvo stavite red bijele smjese, pa onda par žlica crne i preko toga opet red bijele smjese. Postupak ponovite dok ne potrošite smjesu.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 stupnjeva oko 30 do 35 minuta.
Temperaturu i vrijeme pečenja prilagodite vašoj pećnici jer nisu sve iste (ako grije slabije onda stavite na 180, ako jače onda na 170 stupnjeva).
Kuglof je gotov kada ubodete čačkalicu u sredinu i ona izađe čista.
Ostavite ga oko 30 minuta da se ohladiti u kalupu, te ga onda izvadite i pokrijte čistom kuhinjskom krpom dok se potpuno ne ohladi.
Kuglof prelijte glazurom od tamne čokolade i ukrasite višnjama.