Dvobojni kuglof od višanja bez šećera i brašna

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Dvobojni kuglof od višanja bez šećera i brašna by Maja Kalaica Maja Kalaica
Dvobojni kuglof od višanja bez šećera i brašna by Maja Kalaica Maja Kalaica
Dvobojni kuglof od višanja bez šećera i brašna by Maja Kalaica Maja Kalaica
Dvobojni kuglof od višanja bez šećera i brašna by Maja Kalaica Maja Kalaica
Kava je neizbježna uz ovaj kolač. :)

Sastojci

Broj porcija
10
250 gbadema
1 prstohvatsoli
40 glanenih sjemenki
1 žličicapraška za pecivo
1 žlicajabučnog octa
1 žlicameda
30 gsuncokretovog ulja
100 gzamjene za šećer (ja koristim tekuću steviju)
5jaja
2 žlicekakao praha
1 žličicakorice naranče
1 žlicaruma
1 žličicaarome vanilije
100 gvišanja iz kompota

Priprema

1 Napravite smjesu

Bademe izmeljite u blenderu ili u mašinici za orahe. U blenderu također izmeljite lanene sjemenke dok se ne pretvore u prah.


Sve suhe sastojke, osim kakao praha i korice naranče povežite i stavite sa strane.


U drugoj posudi povežite jaja s ostalim mokrim sastojcima. Suhe sastojke dodajte u smjesu s jajima te im dodajte ulje i ocat.


Od dobivene smjese odvojite 30% u drugu posudu i tu dodajte kakao prah i koricu limuna.


2 Složite u kalup

Sada za kuglof imate bijelu i crnu smjesu, u bijelu dodajte višnje. Najbolje je koristiti silikonski kalup za kuglof kako bi spriječili da se kolač zalijepi za kalup.


Prije nego počnete slagati smjese u kalup upalite pećnicu da se zagrije na 175 stupnjeva.


Prvo stavite red bijele smjese, pa onda par žlica crne i preko toga opet red bijele smjese. Postupak ponovite dok ne potrošite smjesu.


3 Ispecite

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 stupnjeva oko 30 do 35 minuta.


Temperaturu i vrijeme pečenja prilagodite vašoj pećnici jer nisu sve iste (ako grije slabije onda stavite na 180, ako jače onda na 170 stupnjeva).


Kuglof je gotov kada ubodete čačkalicu u sredinu i ona izađe čista.


4 Ohladite i ukrasite

Ostavite ga oko 30 minuta da se ohladiti u kalupu, te ga onda izvadite i pokrijte čistom kuhinjskom krpom dok se potpuno ne ohladi.


Kuglof prelijte glazurom od tamne čokolade i ukrasite višnjama.