Pita od oraha

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Pita od oraha by Shutterstock Shutterstock

Za sve ljubitelje oraha.

Sastojci

Broj porcija
12

Tijesto

250 goštrog brašna
120 gmaslaca ili svinjske masti
70 gšećera
1jaje
0,5 vrećicepraška za pecivo
2 žlicekiselog vrhnja

Nadjev

200 gmljevenih oraha
3jaja
100 gšećera u prahu
1 žlicaglatkog brašna

Priprema

1Pripremite prhko tijesto

Izmiksajte šećer, jaje, omekšani maslac (ili svinjsku mast) i kiselo vrhnje, a zatim dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo pa umijesite prhko tijesto.


Podijelite ga na dva dijela, umotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku da odstoji 30 minuta.


2 Pripremite nadjev

Bjelanjke i žumanjke odvojite pa bjelanjke istucite u snijeg.


Pjenasto izmiksajte žumanjke i šećer, dodajte mljevene orahe, oštro brašno i čvrst snijeg od bjelanjaka te sve lagano kuhačom ili gumenom lopaticom pomiješajte u jednoličnu smjesu.


3 Složite pitu za pečenje

Pećnicu upalite da se grije na 180 stupnjeva.


Jedan dio ohlađenog tijesta razvaljajte na radnoj plohi posutoj brašnom u veličini lima za pečenje.


Pomoću valjka prenesite tijesto na lim za pečenje koji ste prethodno samo malo namastili i posuli brašnom. Po tijestu rasporedite nadjev, a preko naribajte drugi dio tijesta. 


4Ispecite

Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Pečenu i ohlađenu pitu posipajte šećerom u prahu.

Napomena

Možete orahe zamijeniti bademima ili lješnjacima.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.