Crumble mileramka sa šljivama

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Crumble mileramka sa šljivama by Shutterstock Shutterstock
Crumble mileramka sa šljivama by Shutterstock Shutterstock

Gornji dio daje hrskavost, ali možete ga preskočiti ako vam se ne sviđa ili nemate vremena.

Sastojci

Broj porcija
10

Podloga

250 gglatkog brašna
100 gšećera
1jaje
1 vrećicapraška za pecivo
100 gmaslaca

Krema

500 mlmlijeka
2 vrećicepudinga od vanilije
150 gšećera
800 gmilerama
200 gsvježih ili smrznutih šljiva

Crumble

60 gsmeđeg šećera
¼ žličicecimeta
50 gmaslaca
90 gglatkog brašna

Priprema

1Napravite tijesto

Hladni maslac prstima utisnite u glatko brašno da nastane mrvičasta smjesa. Dodajte ostale sastojke i zamijesite prhko tijesto.


Umotajte u prozirnu foliju i ostavite oko pola sata u hladnjaku.


Tijesto razvaljajte za kalup za pitu ili tortu promjera oko 25 centimetara kojeg ste lagano nauljili i pobrašnili.


Stavite tijesto tako da je cijeli kalup obložen.


Upalite pećnicu na 175 stupnjeva da se grije dok radite kremu.


2Napravite kremu i složite tortu

U mlijeku sa šećerom skuhajte puding od vanilije. U još vrući umiješajte kiselo vrhnje i ribanu limunovu koricu i odmah prelijte preko tijesta, poravnajte.


Po kremi rasporedite polovice šljiva.


3 Napravite crumble (hrskavi posip)

Maslac rastopite, izmiješajte sa šećerom i cimetom pa pomiješajte s brašnom da nastane mrvičasta smjesa. Rasporedite je po kremi.


4 Ispecite i ohladite

Pecite u zagrijanoj pećnici oko sat vremena, bit će malo drhtavo kad izvadite vruće. Ohladite na sobnu temperaturu, pa stavite na par sati u frižider.