Jukina bijela torta

Vrijeme pripremePriprema
1h 30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
2h 30min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Jukina bijela torta by Juki Cesar Juki Cesar

Bijela torta po receptu Juki Cesar iz grupe Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Sastojci

Broj porcija
12

Jaconde biskvit

4jaja
100 gšećera
2 žlicebademovog brašna
25 gmaslaca
120 gbadema ili lješnjaka
3 žlicešećera

Bijeli mousse

200 gbijele čokolade
250 mlslatkog vrhnja
100 ml mlijeka
3listića želatina

Žele od malina ili šumskog voća

300 gvoća
šećera
2 žlicegustina

Bijela krema

1jaje
2žumanjka
100 gšećera
500 mlslatkog vrhnja
5listića želatine
1Šlagfix

Bijeli ganache

50 mlslatkog vrhnja
100 gbijele čokolade

Priprema

Jaconde biskvit

1Usitnite bademe

Bademe usitnite u blenderu.


2Dodajte šećer i brašno

Dodajte 3 žice šećera i 2 žlice brašna, dobro promiješajte.


3Izradite čvrsti šaum

Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, postepeno dodavajte šećer, cijelo vrijeme miksajući dok ne dobijete sjajnu smjesu.


4Maslac i žumanjke izmiksajte

Maslac pjenasto umutite. Dodajte žumanjke, sve zajedno izrdaite mikserom.


5Žumanjke dodajte u smjesu bjelanjaka

Smjesu žumanjaka postepeno dodavajte u šaum, lagano miješajući dok se sastojci ne sjedine.


6Stavite peći

Dobivenu smjesu za biskvit stavite peći na 180 stupnjeva 20-45 minuta. Probajte čačkalicom da li je biskvit pečen.

Bijeli mousse

1Pripremite želatinu

Želatinu pripremite prema uputama na vrećici.


2Otopite čokoladu, zakuhajte mlijeko i dodajte želatinu

Čokoladu otopite na pari, mlijeko zakuhajte i maknite s vatre.

U mlijeko dodajte pripremljenu želatinu, dobro promiješajte. Dodajte i otopljenu čokoladu. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.


3Istucite slatko vrhnje

Slatko vrhnje lagano istucite, pazeći da ne bude prečvrsto i lagano umiješajte u prohlađenu čokoladu.


4Izlijte na voćni žele

Tekuću smjesu za mousse izlijte preko pečenog biskvita i ostavite preko noći u hladnjaku kako si se stisnula.






Žele od malina ili šumskog voća

1Zakuhajte voće

Voće i šećer pomiješajte pa zakuhajte.


2Pripremite gustin

Gustin umutite s vodom, dodajte u voće i kuhajte dok se ne zgusne.


3Ohladite i prelijte preko biskvita

Dobivenu smjesu za voćni žele prelijete preko biskvita.



Bijela krema

1Umutite jaja

Jaja pjenasto umutite mikserom.


2Zakuhajte šećer i vodu, dodajte želatinu

Šećer rastopite sa 2-3 žlice vode, prokuhajte, uklonite s vatre, dodajte želatinu pripremljenu prema uputama na vrećici.

Kratko promiješajte i dodajte u jaja neprestano miješajući.


3Istucite slatko vrhnje i šlagfix

Slatko vrhnje i šlagfix kratko izmiksajte pazeći da smjesa ostane tekuća, dodajte u kremu od jaja lagano miješajući špatulom.

Bijelu kremu prelijte preko voćnog želea i stavite tortu da se hladi preko noći.

Bijeli ganache

1Slatko vrhnje zakuhajte, dodajte čokoladu

Slatko vrhnje zakuhajte pazeći da ne zavrije, dodajte nasjeckanu bijelu čokoladu, dobro promiješajte da se čokolada otopi.


2Prelijte preko torte

Ganache prohladite pa prelijte preko torte.

Gotovu tortu stavite u hladnjak da se dobro ohladi.