Jaja na oblaku

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
6min
Ukupno vrijemeUkupno
16min
KompliciranostTežina
Cijena
Jaja na oblaku by Shutterstock Shutterstock
Jaja na oblaku by Shutterstock Shutterstock

Jaje na oblaku ili jaje u gnijezdu totalni je hit, a za izradu trebate tri sastojka - jaja, sir i sol. Iako se može vidjeti po cijelom Instagramu, ovaj recept nije nov, on se zapravo samo vratio u modu. Može se naći u kuharicama koje su stare više od 40 godina, poput one francuske namijenjene djeci pod nazivom "La cuisine est un jeu d'enfants".

Sastojci

Broj porcija
2
2jaja
⅛ žličicesitne soli
50 gribanog sira (parmezan, gruyere, ...)

Priprema

1 Pripremite pećnicu i lim

Upalite pećnicu da se grije na 230 stupnjeva. Lim za pečenje obložite masnim papirom.


2 Odvojite jaja

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke pažljivo premjestite u zdjelicu da ne puknu. Trebat ćete ih tek kasnije.


3 Istucite snijeg od bjelanjaka

Posolite bjelanjke i istucite u snijeg. Ako radite to ručno pjenjačom trebat će vam malo više vremena, ali električnim mikserom bit će brže - trebate 2 do 3 minute.


4 Dodajte sir

U snijeg od bjelanjaka dodajte sitno ribani sir. Umiješajte ga gumenom lopaticom lagano i u jednom smjeru tako da snijeg ne padne, odnosno da ne izbijete mjehuriće zraka iz njega.


5 Oblikujte oblake

Na masnom papiru oblikujte dva oblaka od bjelanjaka sa sirom ( i ovo je najbolje odraditi gumenom lopaticom). U sredini oblikujte udubinu u koju će kasnije ići žumanjak.


6 Ispecite

Pecite u pećnici zagrijanoj na 230 stupnjeva 3 minute. Sada u one udubine koje ste napravili u oblacima od bjelanjaka i sira pažljivo stavite žumanjke koje ste još na početku kad ste ih odvojili bjelanjaka stavili sa strane.


Pecite još 3 minute. Poslužite odmah uz tostirani kruh, malo sira, kulena, ukiseljenog povrća, avokada, zapravo s čim god želite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.