Japanske palačinke

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
5min
Ukupno vrijemeUkupno
20min
KompliciranostTežina
Cijena
Japanske palačinke by Shutterstock Shutterstock

Debele pjenaste palačinke. Najbolje vam je koristiti domaća jaja jer su bjelanjci veći, a žumanjci lijepe žute boje.

Sastojci

Broj porcija
2

Smjesa od žumanjka

1žumanjak
1 žlicašećera
1 žlicamlijeka
3 žliceglatkog brašna
¼ žličicepraška za pecivo

Smjesa od bjelanjaka

2bjelanjka
⅛ žličicevinskog kamena
1 žlica + 1½ žličicešećera

Priprema

1 Napravite smjesu od žumanjka

Žumanjak i šećer miksajte da se zapjene i poblijede. Umiješajte mlijeko i prosijte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Izmiksajte kratko, ali da nestanu eventualne grudice.


2 Napravite smjesu od bjelanjaka

Bjelanjke i vinski kamen (on se koristi kako bi smjesa bila čvrsta) izmiksajte u čvrst snijeg.


Malo po malo dodajte šećer i vidjet ćete kako je smjesa postala sjajnija kad se šećer rastopio u snijegu. Nemojte pretući snijeg, ne smiju nastati "grude".


3 Spojite smjese

U smjesu od žumanjaka dodajte četvrtinu bjelanjaka pa gumenom lopaticom izmiješajte u jednom smjeru i lagano - ne želite da snijeg padne i da se izbije zrak. Tada palačinke neće biti pjenaste kako bi trebale.


Dodajte četvrtinu po četvrtinu bjelanjaka i sve izmiješajte da nastane glatka, pjenasta smjesa. Nemojte miješati previše.


4 Pecite palačinke

Dublju tavu za koju imate odgovarajući poklopac prebrišite nauljenim kuhinjskim papirom da ne ostaju kapljice ulja, samo da ostane nauljeni sloj da se palačinke ne zalijepe.


Stavite po veliku žlicu (možete za mjeru koristiti onu za posluživanje sarme i sličnih jela) pripremljene smjese za palačinke na zagrijanu tavu, a vatru smanjite na slabu.


U jednoj turi, ako imate veću tavu, je idealno peći po tri palačinke - da ne pečete samo po jednu, a opet da ne pretrpate tavu i da se palačinke ne dodiruju. Ovisi to i tome koliko vam je duboka tava jer poklopac ne smije dodirivati vrh palačinki.


Kad ste stavili smjesu za palačinke u tavu, poklopite i pustite da se palačinke peku 4 do 5 minuta.


5 Dodajte još smjese na svaku i ispecite do kraja

Sada maknite poklopac pa na svaku palačinku (prije okretanja) dodajte još jednu žlicu smjese. Okrenite pa pecite još 5 do 6 minuta. Jedite posipano s malo šećera u prahu i s voćem koje volite ili imate u hladnjaku.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.