Rižoto, pileća prsa i umak od gljiva

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Rižoto, pileća prsa i umak od gljiva by Kuham Što Ona Kaže Kuham Što Ona Kaže

Recept - Kuham Što Ona Kaže.

Sastojci

Broj porcija
2

Pileća prsa

400 gpilećih prsa

Rižoto s kurkumom i sušenim rajčicama

150 gcarnaroli riže
1ljutika
1češnjak
500 mlpilećeg temeljca
50 mlbijelog vina
20 gmaslaca
15 gparmezana
sušene rajčice
kurkuma u prahu
majčina dušica

Umak od gljiva

100 gšampinjona
100 gbukovača
100 gportobello gljiva
50 gshitake gljiva
1ljutika
50 mlbijelog vina
200 mlpilećeg temeljca
10 gmaslaca
škrobno brašno

Brokula iz pećnice

200 gbrokule
20 mlmaslinovog ulja
sol, papar
aceto balsamico od smokve

Priprema

1 Pileća prsa

Marinirati ih u maslinovom ulju, soli i papru (začini po želji)Dobro zapeći na tavi sa svih stranaUbaciti u pećnicu na 200c 20ak minuta


2 Rižoto

Na miks maslinovog ulja i maslaca ubacite sitno nasjeckanu ljutiku (ili luk). Kada se ljutika zacakli, dodajte rižu (arborio je isto ok) i tostirajte par minuta.


Ulijte bijelo vino u kojem su bile potopljene sušene rajčice cca pola sata ranije i čekajte da ispari. Ulijte temeljca toliko da pokrije dno, ne pretjerujte.


Stalno miješajte da škrob izađe van. Kad god temeljac ispari, dolijte ga još malo. Nakon 20-ak minuta, kada je rižoto gotov ugasite vatru, dodajte hladni maslac i naribani parmezan. Poklopite na cca 5 minuta i nakon toga odmah poslužite.


3 Umak od gljiva

Na maslac dodajte sitno nasjeckanu ljutiku. Kada se ljutika zacakli dodajte miks gljiva i posolite da gljive što brže puste vodu.


Kada gljive skroz puste vodu i voda ispari, deglazirajte bijelim vinom (može i crno). Kada vino ispari dodajte pileći temeljac (može i teleći/juneći).


Pustite par minuta da kuha, začinite paprom i začinima po želji, pa dodajte malo po malo miks škrobnog brašna i vode da se zgusne.


Kada postignete željenu gustoću, isključite vatru i na kraju dodajte još malo maslaca.


4 Brokula iz pećnice

Brokulu narežite na manje cvjetove, stavite u posudu, posolite, popaprite, dodajte maslinovo ulje i aceto balsamico od smokve i sve dobro izmiješajte.


Zapecite na 250 stupnjeva 10-ak minuta u gornjem dijelu pećnice da se što brže i jače zapeče. Bit će hrskava i puna okusa.