Tartar od cikle

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
51h
KompliciranostTežina
Cijena
Tartar od cikle by Restoran Vinodol Restoran Vinodol

Tartar od cikle s fermentiranim limunom i čilijem te kremom od mladog kozjeg sira (Chef Kristian Godinić, restoran Vinodol).

Sastojci

Broj porcija
1

Cikla

1 kgcikle
250 gsmeđeg šećera
500 mlvinskog octa (kvasine)
500 mlvode
5 gsoli

Fermentirani limun i čili

200 gbio limuna
40 gsvježeg čilija
5 gsoli

Tartar

100 gukiseljene cikle
20 gfermentiranog limuna
2 gčilija
15 gmaslinovog ulja

Krema od kozjeg sira

300 mlpunomasnog slatkog vrhnja
200 gmladog kozjeg sira
7 gsoli
1 gsechuanskog papra

Priprema

1 Cikla

Ciklu operite te stavite kuhati dok ne omekša. Kuhanu ciklu ogulite, narežite na polovice (ovisi o veličini), te posložite u staklenku.


U međuvremenu u loncu zagrijte vinski ocat (kvasinu), vodu, šećer i sol dok ne zakipi. Dobivenom tekućinom zalijte ciklu i ostavite da se kiseli nekoliko dana.


2 Fermentirani limun i čili

Limun očistite od peteljki te zarežite na rubovima u X. Čili prerežite na pola te mu odstranite koštice i peteljke. U staklenku poslažite limun i čili, te ih posolite i dodajte filtriranu vodu da ih prekrije.


Staklenku ostavite na toplom mjestu 2-3 dana dok se ne počnu formirati mjehurići na površini vode. Kad dovoljno fermentira, preselite staklenku na hladnije mjesto da se proces fermentacije uspori.


3 Tartar

Ciklu, limun i čili nožem usitnite na sitne kockice. Prelijte maslinovim uljem te dobro promiješati da dobijete homogenu smjesu.


4 Krema od kozjeg sira

Zagrijte vrhnje do 80 stupnjeva. U vruće vrhnje umiješajte usitnjeni sir, sol i papar. Sve zajedno izmiješajte štapnim mikserom, dok ne dobijete glatku kremu.


Ohladite. Stavite u dresir vrećicu, te servirajte po želji uz tartar od cikle.

Restoran Vinodol
Restoran Vinodol