Cikla je korijenasto, ljetno povrće poznato slatkastom okusu i crvenoj boji. Dostupna je tijekom cijele godine, najčešće u obliku ukiseljene cikle u staklenci. Može se jesti sirova, kuhana, pečena ili ukiseljena.
Cikla sadrži nitrite koji snižavaju krvni pritisak, a zbog svojeg visokog udjela Vitamina B, kalija i željeza svrstavamo je u skupinu najzdravijeg povrća. Cikla se dugo kuha pa za brže kuhanje možete koristiti ekspres lonac.
Rižoto je dobro rješenje za ručak ili večeru u tjednu kada vam treba brz i hranjiv obrok. Osim što možete biti kreativni sa sastojcima, potrebno vam je samo 30 minuta za pripremu. Cikla će osim boje, vašem rižotu dati kremoznost i slatkoću koja se odlično slaže uz slanoću pancete i kiselost balsamica.
Pečena cikla u foliji može se iskoristiti kao salata ili kao prilog jelima. Mi smo ju pripremili kao salatu uz mozzarellu i rikolu. Po želji prelijte omiljenim dresingom i pospite hrskavim sjemenkama.
U pravim omjerima cikla gubi svoj zemljasti okus koji nekima možda smeta, a odlično se slaže s čokoladom i orašastim plodovima.
Grilani file orade poslužite uz aromatičnu salatu od mladog krumpira, cikle i dresinga sa senfom, medom i grčkim jogurtom. Salata se treba dobro ohladiti, pa je naš savjet da je pripremite ranije.
Dip za krekere, namaz za kruh ili dodatak tortilja wrapovima.
Punjena jaja obojana sokom od cikle su dekorativan i ukusan zalogaji koji može biti odlično hladno predjelo ili snack za razne prigode.
Salata od ribane cikle i mrkve hrskava je i osvježavajuća te savršeno paše uz meso i ribu na roštilju. Priprema se lako, a začini ju možete začinima po želji.
Tartar od cikle s fermentiranim limunom i čilijem te kremom od mladog kozjeg sira (Chef Kristian Godinić, restoran Vinodol).
Bliskoistočni specijalitet u šarenom izdanju razveseli na prvi pogled. Jednostavan za pripremu, uz dašak tradicije kroz blitvu i krumpir zabavlja svakog tko je željan imati kvalitetan i potpun obrok.
Ukusne pljeskavice s ciklom i slanutkom uspjet će vam uz nekoliko savjeta. Svakako morate koristiti sirovi, namočeni slanutak, nikako kuhani ili onaj iz konzerve. Za prilog odaberite najdražu salatu i umak i ove pljeskavice postat će vaše omiljeno jelo.
Ruska salata od cikle poznata je i pod nazivom Vinegret i najčešće se poslužuje za blagdane i posebne prilike.
Ljubitelji salata bit će oduševljeni spojem okusa i tekstura: gorka rikula, slatkasti dresing, zreli i mekani avokado, svježe borovnice... no zvijezda ove salate definitivno su aromatizirani orasi! Isplati ih se napraviti pa čuvati u posudici jer i najobičniju salatu podižu na novu razinu. (Svaki foodie bit će sretan kao dijete ako mu ih poklonite u teglici🙂)