Salenjaci iz 1916.

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 25min
KompliciranostTežina
Cijena
Salenjaci iz 1916. by Shutterstock Shutterstock

Salenjaci po receptu iz 1916. godine.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

340 gglatkog brašna
2žumanjka
1jaje
20 gsvježeg kvasca
200 mltoplog mlijeka
1 prstohvatsoli

Salo

250 gočišćenog svinjskog sala
160 goštrog brašna

Dodatno

250 gpekmeza od šljiva

Priprema

1 Pripremite sloj od sala

Očišćeno salo pomiješajte s brašnom, pa između dva masna papira oblikujte kvadrat i ostavite sa strane dok pripremate tijesto.


2 Zamijesite tijesto

Kvasac razmrvite pa prelijte toplim mlijekom, neka se zapjeni. Pomiješajte s ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto.


3 Spojite sa salom

Razvaljajte tijesto odmah (bez dizanja) pa na sredinu stavite sloj od sala. Preklopite da prekrijete salo i razvaljajte. Ostavite 15 minuta.


Opet razvaljajte i preklopite da dobijete slojeve. Ponovite to, uz dizanje od 15 minuta između valjanja, 4 do 5 puta.


4 Oblikujte

Razvaljajte na pola centimetra debljine i režite kvadrate. Na sredinu svakog stavite žličicu pekmeza.


Preklopite tako da dobijete pravokutni ili oblik trokuta.


5 Pecite

U nauljen ili masnim papirom obložen lim za pečenje stavljajte salenjake i pecite na 200 stupnjeva oko 25 minuta (to ovisi o koliko su veliki).


Pečene posipajte šećerom u prahu.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.