Mimoza torta

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Mimoza torta
Mimoza torta

Mimoza torta talijanski je recept koji se priprema povodom 8. ožujka - Međunarodnog dana žena. U Italiji na taj dan tradicionalno se ženama poklanjaju mimoze. Torta je meka i lagana. Kombinacija limuna i jagoda daje joj divnu svježinu.

Sastojci

Broj porcija
12

Biskvit

6jaja
260 gšećera
230 gglatkog brašna
75 ggustina
1limun - korica

Krema

600 mlmlijeka
1eko limun -naribana korica
4žumanjka
130 gšećera
75 gglatkog brašna
1 prstohvatsoli
250 mlšlaga
2 žlicešećera

Za navlažiti biskvit

1limun - sok
1naranča - sok
1 žličicalikera od naranče ili limuna
jagode za slaganje i dekoraciju

Priprema

1 Napravite biskvit

Kalup za tortu promjera 24 cm obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva.


Prosijte brašno s gustinom. U posebnu posudu stavite jaja i šećer pa mutite mikserom 20 minuta na najvećoj brzini.


Jajima postepeno dodajte brašno (kroz sito), a umješate ga svaki put polako špatulom. Uvijek isti pokreti od dolje prema gore da ubacite zrak.


Smjesu ulijte u kalup i pecite 25 do 30 minuta bez otvaranja pećnice. Ohladite u kalupu i potom prerežite na 4 sloja.


2 Napravite kremu

U mlijeko stavite komade limunove kore (bez bijelog dijela) i sve zakuhajte pa izvadite koru.


U drugi lonac stavite žumanjke, šećer, sol - umutite pjenjačom. Polako dodajte prosijano brašno i trećinu mlijeka. Promiješajte pa u sve to dodajte u mlijeko.


Kuhajte 3 do 4 minute neprestalno miješajući. Kremu prohladite, promiješajte pa pokrijte folijom da se na površini ne stvori korica.


U drugoj posudi pripremite šlag sa šećerom te ga izmiješajte s ohlađenom kremom.


3 Složite tortu

Jedan srednji sloj torte usitnite na kockice cca. 7 do 8 mm i stavite sa strane. Jedan sloj torte stavite na poslužavnik, natopite s 1/3 sirupa, premažite 1/3 kreme, posložite tanko narezane jagode.


Ponovite i s drugim slojem. Ponoviti i s trećim, ali bez jagoda. Premažite tortu s kremom i sa strane pa sve posipajte kockicama biskvita i ukrasite jagodama.

anazagreb

Ključne riječi