Čupavci

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
KompliciranostTežina
Cijena
Čupavci by Josip Gavran @woodie._foodie Josip Gavran @woodie._foodie
Čupavci by Josip Gavran @woodie._foodie Josip Gavran @woodie._foodie
Čupavci by Josip Gavran @woodie._foodie Josip Gavran @woodie._foodie

Badnja večer je za mene uvijek bila užasno teška. Mama sve one svoje prekrasne kolače lijepo poslaže na škrinju, baš na onu pored koje sam morao proći kako bih došao do svoje sobe. Čupavci su ključan dio te postave, ne sjećam se obiteljskog okupljanja bez njih. Mrzio sam tu tradiciju kao mali, nikako mi nije imala smisla. Molio sam Boga da svaki idući treptaj oka čarobno donese svjetlo dana na prozor moje sobe, ne bih li potrčao do te, tada meni "čarobne" škrinje. Mogu vam samo reći da me Bog i nije baš doživljavao...

Zato sam ja mami sada uzvratio, napravio sam čupavce kojima ona ne može odoljeti!

Sastojci

Broj porcija
8

Biskvit

250 gšećera
3jaja
200 mlmlijeka
200 mlulja
12 gvanilin šećera
200 gbrašna
12 gpraška za pecivo

Preljev

200 gčokolade za kuhanje
120 gmaslaca
300 mlmlijeka
4 žlicešećera
1 žlicaruma
150 gkokosovog brašna

Priprema

Biskvit

1Izmiksajte jaja i šećer

Mikserom sjedinite šećer i jaja, dok ne dobijete glatku pjenastu smjesu.


2Dodajte mlijeko i ulje

Dodajte mlijeko, ulje i vanilin šećer, miksajte kako bi se sastojci sjedinili.


3Umiješajte brašno i prašak za pecivo

U posebnoj posudi žlicom sjedinite brašno i prašak za

pecivo. Postepeno je dodavajte u tekuću smjesu, uz konstantno miješanje žicom.


4Smjesu za biskvit stavite peći

Smjesu ulijte u lim za pečenje, dimenzija 30x30 cm prethodno obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 20-25 minuta.


5Biskvit ohladite i narežite

Pečeni kolač ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi zatim izrežite na kocke ili pravokutnike veličine koja vama odgovara.


Preljev

1Na laganoj vatri sjedinite sastojke

Na laganoj vatri sjedinite čokoladu, maslac, mlijeko i šećer. Miješajte dok se šećer ne otopi, zatim posudu maknite s vatre i dodajte rum. Dobro promiješajte.


2Biskvit umočite u čokoladu i kokos

Pečeni i narezani biskvit prvo pomoću dvije vilice umočite u čokoladni preljev zatim u kokosovo brašno. Ostavite ih na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku da se čokolade stegne.

Josip Gavran
Josip Gavran