Ivina krempita

Vrijeme pripremePriprema
1h 20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Ivina krempita by Iva Noli Iva Noli

Krempita po receptu Stele Erdeg iz grupe Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Sastojci

Broj porcija
12

Krema

1 lmlijeka
150 goštrog brašna
250 gšećera
2 vrećicevanilin šećera
7jaja

Dodatno

500 glisnatog tijesta
200 mlslatkog vrhnja

Priprema

1 Ispecite kore

Razvaljajte svaki od dva lista lisnatog tijesta na lagano pobrašnjenoj površini pa ispecite posebno, za jedan list bit će dovoljno oko 12 minuta. Ostavite da se ohlade.


2 Skuhajte kremu od žumanjaka

Pomiješajte žumanjke, vanilin šećer, trećinu šećera, brašno i dio mlijeka, a ostatak mlijeka zakuhajte.


Kad zavri u tankom mlazu malo ulijte u smjesu od žumanjka (da se ne šokira hladno-vruće) i na umjerenoj vatri skuhajte kremu.


Prvo se treba jako zgusnuti, nakon toga postati kremasta. Cijelo vrijeme žustro miješajte da ne izgori.


3 Istucite bjelanjke

U isto vrijeme miksajte bjelanjke s ostatkom šećera.


4 Složite krempitu

U vruću kremu umiješajte bjelanjke i izlijte na koru koju ste stavili u lim za pečenje tih dimenzija, poravnajte i ostavite da se dobro ohladi.


Preko stavite šlag od slatkog vrhnja. Pokrijte drugom korom od lisnatog, ali je prije toga narežite na kvadrate.