U velikom loncu pomiješajte češnjak, lovor, kumin, sol i svježe mljeveni crni papar. Dodajte vodu i zakuhajte smjesu na srednje jakoj vatri.
Nakon što zakipi, umiješajte rižu i smanjite vatru na srednje jaku. Pokrijte i kuhajte, povremeno miješajući 10 minuta.
Umiješajte leću i pustite da se prokuha. Ponovno poklopite, smanjite vatru na srednje jaku i kuhajte dok se tekućina ne upije, a riža i leća ne omekšaju, oko 20 do 25 minuta.
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Kada je dovoljno toplo popržite nasjeckani luk dok se luk ne karamelizira i ne počne hrskati na rubovima, oko 20 do 30 minuta.
U međuvremenu veliki tanjur ili dasku za rezanje obložite s par papirnatih ručnika.
Rupičastom žlicom premjestite luk na obloženi tanjur i ravnomjerno ga rasporedite. Pospite sol preko luka. Postat će hrskavi kada se ohlade.
Kada su leća i riža gotove, ocijedite višak vode (ako je ima) i vratite smjesu u lonac, ugasite vatru. Na vrh lonca položite kuhinjsku krpu da upije paru, a zatim pokrijte lonac i ostavite da odstoji 10 minuta.
Skinite poklopac, bacite lovor, a režnjeve češnjaka stisnite vilicom o stjenku tave. Dodajte narezani mladi luka i peršin, a ostatak ostavite za ukras. Lagano promiješajte. Po želji začinite dodatnom soli i paprom.
Prebacite smjesu riže i leće na veliki tanjur ili u zdjelu za posluživanje. Na vrh stavite karamelizirani luk i ostatak nasjeckanog peršina. Poslužite vruće, uz jogurt i ljuti umak (po želji).