Mujadara

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Mujadara by Shutterstock Shutterstock

Mujadara se poslužuje diljem Bliskog istoka, sastoji se od leće i riže s karameliziranim lukom.

Sastojci

Broj porcija
4
120 gbasmati riže
1 lvode
4 režnjačešnjaka
2lovorova lista
1 žličicamljevenog kima
120 gzelene leće
2luka
peršinov list
maslinovo ulje

dodatno

grčki jogurt za posluživanje
pikantni umak za posluživanje npr. sriracha

Priprema

1Pomiješajte začine i prokuhajte ih

U velikom loncu pomiješajte češnjak, lovor, kumin, sol i svježe mljeveni crni papar. Dodajte vodu i zakuhajte smjesu na srednje jakoj vatri.


2Kada smjesa zavrije dodajte rižu

Nakon što zakipi, umiješajte rižu i smanjite vatru na srednje jaku. Pokrijte i kuhajte, povremeno miješajući 10 minuta.


3Nakon 10 minuta dodajte leću

Umiješajte leću i pustite da se prokuha. Ponovno poklopite, smanjite vatru na srednje jaku i kuhajte dok se tekućina ne upije, a riža i leća ne omekšaju, oko 20 do 25 minuta.


4 Dok se riža i leća kuhaju popržite luk

Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Kada je dovoljno toplo popržite nasjeckani luk dok se luk ne karamelizira i ne počne hrskati na rubovima, oko 20 do 30 minuta.


U međuvremenu veliki tanjur ili dasku za rezanje obložite s par papirnatih ručnika.


5Izvadite luk na pripremljeni tanjur

Rupičastom žlicom premjestite luk na obloženi tanjur i ravnomjerno ga rasporedite. Pospite sol preko luka. Postat će hrskavi kada se ohlade.


6Ocijedite rižu i leću ako je potrebno

Kada su leća i riža gotove, ocijedite višak vode (ako je ima) i vratite smjesu u lonac, ugasite vatru. Na vrh lonca položite kuhinjsku krpu da upije paru, a zatim pokrijte lonac i ostavite da odstoji 10 minuta.


7Gotovo jelo začinite prema ukusu

Skinite poklopac, bacite lovor, a režnjeve češnjaka stisnite vilicom o stjenku tave. Dodajte narezani mladi luka i peršin, a ostatak ostavite za ukras. Lagano promiješajte. Po želji začinite dodatnom soli i paprom.


8Poslužite toplo

Prebacite smjesu riže i leće na veliki tanjur ili u zdjelu za posluživanje. Na vrh stavite karamelizirani luk i ostatak nasjeckanog peršina. Poslužite vruće, uz jogurt i ljuti umak (po želji).

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.