Sernik

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Sernik by Shutterstock Shutterstock
Sernik by Shutterstock Shutterstock

Tradicionalni poljski kolač od sira.

Sastojci

Broj porcija
8
1 kgsvježeg sira
6 žlicabrašna
1prašak za pecivo
6jaja
100 gmaslaca
170 gšećera
1vanilin šećer
50 ggrožđica
3 žliceruma

Priprema

1Zagrijte pećnicu i pripremite lim za pečenje

Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva, a kalup obložite papirom za pečenje.


2Pomiješajte sir, brašno i prašak za pecivo

Dobro izmiksajte svježi sir i brašno s praškom za pecivo pazeći da ne ostanu grudice.


3Odvojite bjelanjke od žumanjaka

Žumanjke stavite u posudu s maslacem i šećerom te dobro izmiksajte tako da dobijete kremastu strukturu. Od bjelanjaka izradite čvrsti snijeg.


4Sjedinite obje smjese i snijeg od bjelanjaka

Smjesi od žumanjaka dodajte smjesu od sira i brašna. Miksajte manjom brzinom nekoliko minuta te na kraju lagano špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka i grožđice prethodno namočene u rum.


5Smjesu za kolač izlijte u kalup i stavite peći

Pecite 60 minuta.

Kolač je gotov kada od gore poprimi lijepu, smeđe-zlatnu boju. Prilikom pečenja nemojte otvarati pećnicu i nakon što ugasite pećnicu, nemojte otvarati najmanje 30min.

Napomena

Preporuča se prilikom pečenja ispod sernika staviti posudu do pola napunjenu vodom kako bi se spriječilo da kolač prilikom pečenja pukne te se previše zapeče. Umjesto toga možete staviti i aluminijsku foliju prvih 30-40 minuta.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.