Domaći BBQ umak

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Domaći BBQ umak by Izvor: Shutterstock Izvor: Shutterstock

Ovaj umak brzo se priprema i možete ga iskoristiti na bezbroj načina: za premazivanje piletine ili mesne štruce, kao umak u tacosima, tortiljama i burgerima, kao dodatan začin u juhama i jelima od povrća, ili kao nadjev na pizzi umjesto obične pasirane rajčice. Količinu sastojaka možete prilagoditi svom ukusu. Ako volite slađe umake, dodajte još malo meda. Za jaču aromu roštilja, povećajte količinu tekućeg dima. Ako vam je potreban čvršći umak, samo ga malo duže kuhajte.

Sastojci

Broj porcija
10
430 mlpasirane rajčice
120 mljabučnog octa
110 gmeda
60 gdvostrukog koncentrata rajčice
60 gsmeđeg šećera
3 žliceWorcestershire umaka
1 žličicadimljene paprike
1 žličicačešnjaka u prahu
1 prstohvatmljevenog crnog papra
1 prstohvatluka u prahu
1 prstohvatmorske soli

Priprema

1Promiješajte sve sastojke.

Sve sastojke stavite u srednju tavu i promiješajte pjenjačom.


2Zagrijte do vrenja.

Kuhajte na jačoj vatri dok se smjesa ne zagrije do vrenja.


3Neka se umak krčka na laganoj vatri.

Smanjite vatru i pustite da se krčka u nepokrivenoj tavi.


Umak je gotov kada se lagano zgusne, za što je potrebno 10-15 minuta krčkanja.


Gotovi umak iskoristite odmah ili ga čuvajte u hladnjaku u zatvorenoj posudi do mjesec dana.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.