Žuti kolač s kremom i jagodama

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
55min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Žuti kolač s kremom i jagodama by Shutterstock Shutterstock

Iskoristite sezonu jagoda za ovaj lagani kremasti kolač.

Žuti biskvit se odlično slaže uz nježne kreme, a jagode upotpunjuju ovaj desert.

Sastojci

Broj porcija
10

Biskvit

3jaja
100 gšećera
75 goštrog brašna
4 gpraška za pecivo

Žuta krema

3žumanjka
15 gšećera
170 mlmlijeka
15 goštrog brašna
60 gmaslaca

Bijela krema

200 gvrhnja za šlag
20 gšećera u prahu
200 gmascarponea

Još

50 gdžema od jagode
300 gsvježih jagoda
1vrećica svijetlog preljeva za torte

Priprema

Biskvit

1Od bjelanjaka napravite snijeg, a žumanjke mutite s ostalim sastojcima

Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Umutite bjelanjke u čvrsti snijeg.

Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom.

U posebnoj zdjeli promiješajte brašno i prašak za pecivo pa ih lagano dodajte smjesi sa žumanjcima. Na kraju špatulom umiješajte bjelanjke.


2Pecite oko 25 minuta na 180 stupnjeva

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup srednje veličine premažite maslacem i obložite masnim papirom.

Smjesu za biskvit izlijte u kalup. Pecite oko 25 minuta, ovisno o jačini pećnice.


3Premažite odmah džemom

Izvadite iz pećnice pa biskvit premažite džemom dok je još vruć.

Žuta krema

1Smjesu žumanjaka, šećera i brašna skuhajte u mlijeku

Umutite žumanjke sa šećerom i brašnom. U loncu zagrijte do vrenja mlijeko. U vrelo mlijeko ulijte smjesu sa žumanjcima pa kuhajte uz miješanje nekoliko minuta (kao puding). Kremu pokrijte prozirnom folijom pa ohladite.


2U ohlađenu kremu dodajte umućeni maslac

Omekšali maslac posebno umutite pa spojite s ohlađenom kremom.

Bijela krema

1Umutite sastojke i spojite ih u kremu

Vrhnje za šlag umutite posebno. Mikserom izradite mascarpone i šećer u prahu. Spojite sa šlagom.

Slaganje

1Na biskvit premazan džemom slažite žutu pa bijelu kremu

Preko biskvita koji ste premazali džemom slažite žutu kremu. Iznad rasporedite bijelu kremu.


2Završite s tanko narezanim jagodama i prelijte preljevom

Jagode tanko narežite i rasporedite po bijeloj kremi.

Preljev za torte pripremite po uputama s vrećice i kratko prohladite.

Prelijte po kolaču.

Kolač ohladite barem sat vremena prije rezanja i posluživanja.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.