Stelina pijesak torta

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
40min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Stelina pijesak torta by Stela Erdeg Stela Erdeg

Jednostavna torta s podlogom od keksa namočenih u kavu, tri sloja kreme: od keksa, kokosa i oraha, sa završnim slojem šlaga oduševit će mnoge.

Priprema je jako jednostavna i ne traži paljenje pećnice.

Recept je napisala Stela Erdeg iz grupe Index recepti: Što ste danas kuhali?

Sastojci

Broj porcija
10

Osnovna smjesa

120 gpraška za puding od vanilije (3 vrećice)
1 lmlijeka
250 gmaslaca
200 gšećera

Prvi sloj

120 gmljevenog keksa
50 gčokolade

Drugi sloj

100 gkokosa

Treći sloj

120 goraha
20 mlruma

Podloga

200 gkeksa
15 gkave
50 mlmlijeka
100 mlvode

Ostalo

200 mlvrhnja za šlag

Priprema

1Pripremite osnovnu smjesu za kreme

U zdjeli promiješajte 3 vrećice praška za puding sa šećerom pa dodajte 300 ml mlijeka i promiješajte.

Ostatak mlijeka (700 ml) zagrijte do vrenja. U lonac ulijte smjesu s praškom za puding i kuhajte uz miješanje oko 2 minute, dok se krema ne zgusne. Pokrijte prozirnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi.

Maslac sobne temperature pjenasto umutite pa dodajte u ohlađeni puding. Dobro umutite mikserom pa kremu podijelite na tri dijela.


2Pripremite prvi sloj kreme

Na pari otopite čokoladu. Keks sameljite. Oboje dodajte prvom dijelu kreme i dobro promiješajte.


3Pripremite drugi sloj kreme

U drugi dio kreme umiješajte kokos.


4Pripremite treći sloj kreme

Sameljite orah i dodajte ga trećem dijelu kreme. Po želji dodajte i malo ruma i sve dobro promiješajte.


5Skuhajte kavu, pomiješajte je s mlijekom pa umačite keks

Skuhajte tursku kavu bez šećera, a ako koristite instant kavu, samo je otopite u vrućoj vodi. Pomiješajte s mlakim mlijekom.


6Složite tortu

Na pladanj za posluživanje smjestite obruč za tortu promjera oko 24 cm pa slažite kekse umočene u kavu.

Preko keksa ravnomjerno rasporedite tri sloja kreme. Bitan je redoslijed slaganja: neka dio s keksom bude na dnu jer je najčvršći, preko ide dio s kokosom i za kraj dio s orahom, koji je najmekši.

Za kraj umutite vrhnje za šlag i premažite površinu torte.

Ukrasite po želji - možete posuti s nekim od korištenih sastojaka (kokosom, mljevenim keksom ili orasima) i dodati malo svježeg sezonskog voća.

Ohladite u hladnjaku barem nekoliko sati pa uklonite obruč.