U srednju tavu stavite cijeli limun i prekrijte ga vodom. Stavite na srednje jaku vatru i prokuhajte. Nastavite kuhati dok limun ne omekša, oko 30 minuta. Ocijedite ga, osušite i pustite da se hladi.
Kada je dovoljno hladan za rukovanje, grubo ga nasjeckajte. Sjemenke uklonite. Prebacite u sjeckalicu i nasjeckajte na sitno.
Pećnicu zagrijte na 165°, a posudu za pečenje premažite maslacem i brašnom.
U srednjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
Mikserom izradite maslac sa šećerom dok ne postanu blijedi i pahuljasti, oko 4 minute. Dodajte jaje, jedno po jedno i miksajte. Umiješajte ekstrakt vanilije i smanjite brzinu na najmanju. Dodajte postepeno smjesu brašna i nasjeckani limun. Miksajte dok se sve ne sjedini.
Smjesu prebacite u pripremljeni kalup za pečenje. Pecite 85 minuta, odnosno sve dok čačkalica ne izađe suha.
Izvadite kolač iz kalupa i ostavite neka se hladi 30 minuta.
U srednjoj zdjeli umutite sitni šećer zajedno s dvije žličice soka od šipka. Dodajte još do dvije žličice soka dok glazura ne postane gusta i svilena. Ako želite svjetliju glazuru zamijeniti s dvije žlice mlijeka.
Prelijte glazuru od šipka preko biskvita. Na vrh dodajte i koju sjemenku. Ostavite 30 minuta da odstoji pa poslužite.