Starinska pita sa sirom

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Starinska pita sa sirom

Svaki put kad me pukne nostalgija, pravi se ova pita. Onog trena kad ovaj kolač izađe iz pećnice, osjećam se kao da su me bakine ruke zagrlile. To je bio njen kolač- za dobro raspoloženje, za ugodnu nedjelju, za skromne blagdane, odnosno kad god njene unučice požele.

U nastavku vam pišem kako ga ja radim, ali moram vam priznati da nikad neće biti tako dobar kao kad ga bakine ruke naprave.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

350 gbrašna
100 gmaslaca
25 g masti
150 gšećera
2žumanjka
2pune žlice kajmaka ili vrhnja
1prašak za pecivo
naribana korica jednog limuna

Nadjev

500 gsvježeg sira
130 gšećera
1vanilin šećer
2bjelanjka

Priprema

Tijesto

1Pomiješajte suhe sastojke

Brašno i prašak za pecivo prosijte u veću posudu, dodajte šećer i promiješajte.


2Dodajte mast i maslac

U smjesu brašna dodajte maslac i mast, trljajte prstima kako bi se brašno pomiješalo s masnoćom i stvorilo mrvice.


3Umiješajte ostale sastojke i zamijesite tijesto

Dodajte umućene žumanjke, kiselo vrhnje ili kajmak i naribanu limunovu koricu te umijesite glatko tijesto.


4Odmorite tijesto

Tijesto podijelite na dva dijela i držite u hladnjaku par minuta, odnosno dok ne izradite nadjev.


Nadjev

1Umutite snijeg

Od bjelanjaka izradite čvrsti snijeg.


2Izmiksajte sir i šećer

U posebnoj posudi nakratko izmiksajte svježi sir i obje vrste šećera.


3Dodajte snijeg

U smjesu sira lagano špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka.



Složite pitu

1Zagrijte pećnicu, pripremite lim za pečenje

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Lim za pečenje dimenzija 25x35 cm

namastite i pobrašnite.


2Razvaljajte tijesto

Na pobrašnjenoj podlozi razvaljate prvi dio tijesta i pomoću valjka za tijesto stavite u pripremljeni lim za pečenje. Izbockajte ga vilicom.


3Izlijte nadjev i poklopite drugim tijest

Nadjev prelijte preko tijesta, poravnajte i poklopite drugim dijelom tijesta.


4Stavite peći

Pecite 30-40min, odnosno dok gornja kora ne dobije boju.

Kolač ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja, kako se ne bi mrvio.