Stelina Jaffa torta

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 50min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Stelina Jaffa torta by Stela Erdeg Stela Erdeg
Stelina Jaffa torta by Stela Erdeg Stela Erdeg

Recept za ovu jaffa tortu s puno ukusnih slojeva (izbrojali smo ih 12) objavila je Stela Erdeg u grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Probajte kombinaciju sočnih biskvita, bijele i crne kreme i jaffa keksa namočenog u sok od naranče.

Sastojci

Broj porcija
10

Biskviti

10jaja
150 gšećera
12 gpraška za pecivo
300 gmljevenih oraha
150 gbrašna
200 mlulja
korica jednog limuna

Bijela krema

1 lmlijeka
120 gšećera
120 goštrog brašna
250 gmaslaca

Crna krema

1jaje
200 gšećera
100 mlvode
200 gmljevenih oraha
100 gtamne čokolade
250 gmaslaca

Još

250 gJaffa keksa
200 mlsoka od naranče

Priprema

Biskviti

1Pripremite sastojke

Orahe sameljite. Neka jaja i maslac budu sobne temperature. Naribajte koricu limuna.


2Jaja mutite sa šećerom pa dodajte ostale sastojke

Jaja mutite sa šećerom dok ne dobijete svijetlu pjenastu smjesu.

Dodajte koricu limuna i ulje i nastavite mutiti mikserom.

U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i mljevene orahe.

Umiješajte špatulom u smjesu s jajima i promiješajte.


3Smjesu podijelite na dva dijela pa pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva

Pripremite dva okrugla kalupa za pečenje promjera oko 28cm - premažite ih maslacem i obložite masnim papirom.

U svaki kalup ulijte pola smjese za podlogu.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 20 minuta, dok smjesa ne postane suha (provjerite čačkalicom).


4Ohlađene kore prerežite na dva dijela

Ohladite pa svaku koru prerežite na dva dijela, kako biste dobili 4 sloja biskvita.


Bijela krema

1Pomiješajte dio mlijeka, brašno i šećer pa skuhajte kao puding u ostatku mlijeka

Odvojite 300 ml mlijeka i umiješajte brašno i šećer.

Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja pa ulijte smjesu šećera, mlijeka i brašna. Skuhajte uz miješanje kao puding (nekoliko minuta).

Pokrijte prozirnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi.


2U ohlađenu kremu dodajte umućeni maslac

Posebno umutite maslac i dodajte ga u ohlađenu kremu. Mikserom kratko spojite smjese.

Crna krema

1Jaje umutite pa dodajte rastopljeni šećer

Šećer dobro promiješajte s vrućom vodom dok se ne otopi.

Jaje dobro umutite mikserom pa polako dodajte kap po kap otopljenog šećera uz miksanje.


2Umiješajte čokoladu i orahe

U vruću smjesu dodajte usitnjenu čokoladu i mljevene orahe.

Dobro promiješajte i ohladite na sobnoj temperaturi.


3U ohlađenu kremu dodajte umućeni maslac

Posebno umutite maslac i dodajte ga u ohlađenu kremu. Mikserom kratko spojite smjese.

Slaganje torte

1Počnite s prvim dijelom podloge, a završite s crnom kremom

Na dno kalupa posložite prvi biskvit. Preko podloge ide 1/4 bijele kreme pa keks namočen u sok od naranče. Na keks slažite 1/4 bijele kreme pa drugi biskvit pa 1/2 crne kreme. Preko crne kreme rasporedite treći biskvit, 1/4 bijele kreme pa namočeni keks. Na keks rasporedite ostatak bijele kreme, zadnji biskvit i ostatak crne kreme.

Tortu ohladite prije posluživanja.