Pašticada u njoku

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Pašticada u njoku by Mate Janković/Karlo Klasić/index Mate Janković/Karlo Klasić/index

Hit jelo iz tapas bara Sol Mate Jankovića.

Sastojci

Broj porcija
4

Pašticada

1 kg koljenice bez kostiju
500 gluka
250 gmrkve
250 gcelera
4 režnjačešnjaka
2lovorova lista
1 lplavca
1 lvode
100 gsuhih šljiva
50 gpancete
100 gsvinjske masti
sol, papar

Krumpirovo tijesto

1 kgkrumpira
3jaja
2žumanjka
500 goštrog brašna za tijesto
300 gbrašna za oblikovanje
1 žličicamuškatnog oraščića
sol

Priprema

Pripremite pašticadu

1Meso marinirajte preko noći

Povrće operite, očistite i stavite u posudu zajedno s vinom, vodom i lovorovim listom. Sve zajedno zakuhajte zatim ohladite pa prelijte preko koljenice i ostavite u hladnjaku preko noći.


2Izvadite meso i povrće iz marinade

Meso izvadite iz paca i posušite. Povrće ocijedite, stavite u posebnu zdjelu, a tekućina u zasebnu. 


3Meso zapecite na masti i dodajte povrće i pancetu

Meso karamelizirajte sa svih strana na svinjskoj masti, izvadite ga i na tu masnoću stavite povrće iz paca i dinstajte dok ne omekša i dobije zlatnu boju. Dodajte komad pancete i prodinstajte ga.


4Podlijte tekućinom i stavite kuhati

Podlijte tekućim dijelom paca, vratite meso i zakuhajte. Dodajte šljive, začinite i kuhajte dok meso ne omekša.


5Od kuhanog mesa formirajte "valjke"

Kada je omekšalo, meso izvadite, natrgajte, dodajte sitno nasjeckanu pancetu, češnjak iz umaka i nasjeckanu mrkvu. Ohladite, začinite ukoliko je potrebno, promiješajte i stavite u top za kobasice s tankim nastavkom.


Vadite oblike duguljaste 5 cm, širine 0.5 cm. Kratko ih stavite u zamrzivač da se stisnu.


6Ostalo povrće izblendajte i napravite umak

Povrće, šljive i tekućinu izblendajte, prije toga izvadite lovor. Umak vratite u lonac i začinite po potrebi.

Napravite krumpirovo tijesto

1Ispecite krumpir, ohladite ga i protisnite

Krumpir ispecite u kori kako bi tekućina iz krumpira isparila. Pečeni krumpir ogulite, protisnite i stavite na hlađenje na sobnu temperaturu.


2Dodajte ostale sastojke i zamijesite glatko tijesto

Dodajte jaja, žumanjke, sol i oštro brašno. Zamijesite elastičnu, glatku smjesu. Po potrebi dodajte brašno ovisno o vlažnosti krumpira.  


3Razvaljajte tijesto

Na pobrašnjenoj radnoj površini tijesto razvaljajte na 5 mm debljine i izrežite pravokutnike veličine 6x3 cm.


4Nadjenite ih i oblikujte njok

Na svaki pravokutnik stavite oblikovani komad mesa, zatvorite sa svih strana i formirajte njok.


5Njoke skuhajte i poslužite

Njok skuhajte u kipućoj slanoj vodi 5 -7 min. Poslužite sa umakom i ribanim tvrdim kravljim sirom.

Mate Janković
Mate Janković
Chef