Pastitsio

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Pastitsio by Shutterstock Shutterstock
Pastitsio by Shutterstock Shutterstock

Pastitsio je grčko jelo. Radi se o slojevima tjestenine s bogatim mesnim umakom i crnim vinom. Sve se prelijeva umakom od sira i zapeče u pećnici.

Sastojci

Broj porcija
5

Mesni umak

2žlice maslinovog ulja
3 režnjačešnjaka
2luka
1 kgmljevene junetine
200 mlcrnog vina
800 gpasirane rajčice
1lovorov list
sol, papar

Umak od sira

100 gmaslaca
50 gglatkog brašna
1 lmlijeka
100 gsira koji se topi
sol, papar

Tjestenina

500 gšupljikave tjestenine
2jaja

Priprema

1 Napravite mesni umak

Na ulju prodinstajte sitno sjeckani luk i češnjak pa dodajte mljeveno meso. Zažutite sa svih strana i podlijte crnim vinom.


Kad alkohol ispari, dodajte ostale sastojke i kuhajte umak oko sat vremena. Možete ga slobodno pripremiti i dan ranije.


2 Skuhajte tjesteninu

Dok se mesni umak kuha, skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi. Pomiješajte je s dva istučena jaja.


3 Napravite umak do sira

Na maslacu zapržite brašno, podlijte mlijekom i miješajte pjenjačom da ne nastanu grudice. Pustite da se malo zgusne, dodajte sir, posolite i popaprite.


4 Složite pastitsio

U vatrostalnu posudu stavite tjesteninu u jednom sloku, na to stavite meso i preko prelijte umak do sira. Pecite na 200 stupnjeva oko sat vremena.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.