Zagrijte temeljac i u njemu prvo 10 minuta prokuhajte grašak. Ako imate svjež, sasvim mladi grašak, ovaj korak možete preskočiti. U drugoj posudi na maslinovu ulju prvo glazirajte rižu. Onda podlijte vinom, miješajte i pustite da sasvim ishlapi. Dodajte sitno sjeckani luk riži i popržite.
Onda dodajte sasvim malo vrućeg temeljca. Cijelo vrijeme miješajte. Tada dodajte grašak i narezanu tikvicu, povremeno podlijevajući temeljcem. Posolite. Nastavite cijelo vrijeme miješati i pomalo dodavati vrući temeljac dok riža nije optimalno kuhana (oko 25 min).
Na samom kraju dodajte nasjeckani pršut, metvicu i timijan. Maknite s vatre i dodajte u jelo žlicu maslaca. Po želji umiješajte u rižoto i šaku listova mladog špinata.
Servirajte odmah, posuto ribanim parmezanom.