Rižoto s kozicama

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
40min
KompliciranostTežina
Cijena
Rižoto s kozicama by Shutterstock Shutterstock

Rižoto s kozicama klasično je mediteransko jelo koje savršeno spaja kremastu teksturu riže s delikatnim okusom morskih plodova. Idealan je izbor za sve koji žele pripremiti nešto posebno, a ipak jednostavno i brzo. U nastavku donosimo provjereni recept koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca – savršen je za obiteljski ručak, romantičnu večeru ili druženje s prijateljima.


Sastojci

Broj porcija
4
300 griže
400 gočišćenih kozica (mogu biti i smrznute)
3 češnjačešnjaka
100 mlbijelog vina
800 mlvrućeg povrtnog ili ribljeg temeljca
3 žlicemaslinovog ulja
30 gmaslaca
sol i papar po ukusu.

Priprema

1 Pripremite bazu

U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno nasjeckani luk i dinstajte na laganoj vatri 5 minuta dok ne postane staklast. Dodajte nasjeckani češnjak pa ga kratko popržite.


2 Dodajte rižu

Umiješajte rižu i miješajte nekoliko minuta dok ne postane lagano staklasta. Ulijte bijelo vino i kuhajte dok ne ispari.


3 Dodajte temeljac

Postupno ulijte vrući temeljac, neprestano miješajući. Svaki put pričekajte da riža upije tekućinu prije nego što dodate još. Kuhajte dok riža ne omekša, ali ostane al dente (oko 18–20 minuta).


4 Dodajte kozice

Zadnjih 5 minuta kuhanja dodajte kozice i lagano ih umiješajte. Dovoljno im je 3 do 5 minuta da postanu ružičaste i kuhane.


5 Završite

Maknite s vatre, dodajte maslac i po želji parmezan. Poklopite i ostavite da odmori 2 minute. Poslužite toplo.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.